„Sosem szűnik meg ragyogni 1956 fénye”

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

„Csaló a könnycsepp, hazug a halál. / Látom a lángját egy nagy fényességnek. / A szeretet nagyobb, mint a halál, / a szeretet az élet, élet.” – Sík Sándor szavaival nyitotta beszédét Szabó Péter, Paks polgármestere az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, a Csengey Dénes Kulturális Központban megtartott városi ünnepi esten. Mint monda, a költő gondolatai számára mélyen megragadják az 1956-os forradalom és szabadságharc lelkületét, a kor félelmekkel teli világát, és azt a szükségszerűen bekövetkező pillanatot, amikor az élet szembefordul a halállal.

– Hiszen az ötvenes évek Magyarországa a hazugság és a félelem lelkületére épült. Évezredes világképet, és közel száz éve tartó társadalmi és gazdasági fejlődést zúztak szét hazugsággal, börtönökkel, erőszakkal, halállal. Szovjet mintára megteremtették a szocialista gazdasági modellt, melyben megszűnt a magántulajdon. Az államosítások, a téeszbe szervezések, a három, majd az ötéves tervgazdasági rendszer, a tragikomikus munkaversenyek egy működésképtelen és embertelen hatalom fontos oszlopai lettek. És megálmodták a szocialista ember modellt is, aki hatalmi szóra boldog, egységesen gondolkodik, egyforma ruhákban jár, feltett kézzel lemond szabadságáról és várja a távoli jövőben bekövetkező gazdag jólétet. De 1950-es évek közepére az álomképek már nem takarták a valóságot. A beszolgáltatások, a padlások lesöprése, a jegyrendszer, a gazdasági, szellemi, lelki elszegényedés túlnőtt a megálmodott hazug világon. És az igazság szembefordult a hazugsággal, a mindennel dacoló elszánt hit a félelemmel és a közömbösséggel, az élet és az élni akarás a halállal – mondta.

Kiemelte, 1956 hősei, mártírjai tiszta szeretetből kapaszkodtak össze, hogy legyőzzék a bűnben fogant hatalmat. Egymás, a szabadság, és a haza szeretete fűtötte őket. 1956. október 23-án a magyar nép egy nagy fényesség lángját gyújtotta fel, mely büszkeséget, szabadságot festett a magyarok arcára, de bevilágította a világot is megmutatva, hogy hittel, összefogással a szív bátorságával mindenre képes az ember.

– És ez a fény ma sem hunyt ki, hiszen a 63 éve megtörtént események hozták 1989-ben azt a szabadságot és demokráciát, melyben ma élhetünk. Ezért 1956 lelkisége, szelleme ma is fény és tükör nemzetünknek. Tükör, melybe időről időre bele kell néznünk, hogy lássuk a rosszat, a hibákat, és megszabadulhassunk a bűnöktől, melyek megsebzik közösségünk lelkét. 1956 ragyogása ma is tiszta fényt gyújt a szemnek, melynél megláthatjuk azt a világos egyértelmű értékrendet, amelyben egy volt a cél, és az akarat. És amely elvtelenül nem pusztán a hatalom megszerzésére szövetkezett, önmaga hamis szándékát az emberek szolgálatának köntösébe bújtatva. Mert egy népet, országot, közösséget csak egyenes úton és tiszta értékrendben lehet vezetni, úgy, ahogy azt számunkra 1956 hősei mindörökre kijelölték – húzta alá a polgármester.

Arról is beszélt, hogy a 63 évvel ezelőtti események fénye napjainkban azt is megvilágítja, hogy közömbösségből, közönyből még sosem született változás. A magyar nép nem hitte el, hogy a jóként tálalt rosszat természetesként kell elviselnie. Persze ma ennek ellenkezője is igaz. A békét, szabadságot, demokráciát, országunk és helyi közösségünk kézzelfogható fejlődését nem tekinthetjük természetesnek. Mert mindaz, aki a közösen megharcolt értékeinket, elért eredményeinket közömbösen fogadja, természetesnek veszi könnyen áldozat lesz. Akit becsapnak a mainál több szabadság és jólét ígéretével – hangsúlyozta.

– Hiszem, hogy országunk felett sosem szűnik meg ragyogni 1956 fénye. A forradalom lelkülete bátorítsa és vezesse nemzetünket. Őrizzük együtt a szabadságot, békét, a vérrel szerzett demokráciát – mondta zárógondolataiban Szabó Péter.

Az esten átadták a Pro Urbe Emlékérmet, ebben az esztendőben Kernné Magda Irén, Forster József és Kiszl Károly vehették át az elismerést, valamint megtartották a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjkiosztóját. Ezután ünnepi műsor következett „Emeld föl fejedet büszke nép” címmel, közreműködött a Medinai Tamburazenekar és Orbán György. Az nap zárásaként Süli János miniszter mondott pohárköszöntőt.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A Pro Urbe emlékérem átadásáról szóló cikkünkért ide, a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjkiosztójáról szólóért pedig ide kattintsanak.