Francia-német konzorcium szállítja Paks II.-nek az irányítástechnikát

A Framatome SAS – Siemens AG francia-német konzorcium szállítja a Paks II. Atomerőmű blokkvezérlő berendezését, miután 2019. október 22-én Moszkvában a Rusatom Automatizált Irányítási Rendszerek (RASU, a Roszatom leányvállalata) és a Framatome SAS – Siemens AG francia-német konzorcium nyílt versenyeljárási folyamat eredményeként aláírta a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkja számára készülő blokkvezérlő berendezés gyártásáról, leszállításáról és üzembe helyezéséről szóló szerződést – közölte a Roszatom.
A szerződés értelmében a Framatome SAS és a Siemens AG konzorciuma készíti el a blokkvezérlő berendezést, illetve elvégzi egyebek között a berendezés információbiztonsági követelményeknek történő megfelelését tanúsító iratok és minősítések beszerzését is.
Frédéric Lelièvre, a Framatome automatizált irányítási rendszerek regionális értékesítési senior alelnöke azt mondta, cégük számára büszkeség, hogy a Siemens AG-val együttműködésben szállíthatják a Paks II. Atomerőmű blokkvezérlő berendezését. Hozzáfűzte, hogy a Framatome jól felkészült szakemberei hosszú évek óta szállítanak oroszországi atomerőművek számára automatizált irányítási rendszereket. – A Paks II. projekt számára készülő blokkvezérlő berendezés gyártása során támaszkodunk arra a szakértelemre, amelyet az európai VVER típusú reaktorok számára készült automatizált irányítási rendszerekkel szereztünk, gyarapítva ezzel a Roszatommal közös sikeres projektek hosszú sorát – hangsúlyozta Frédéric Lelièvre.
A RASU a projekt minden szakaszára kiterjedően integrátorként felel a munkálatok műszaki irányításáért ide értve a berendezés beüzemelését is. A társaság vezérigazgatója, Andrej Butko azt mondta, a blokkvezérlő berendezés kapcsán végzett közös munkájuk arra irányul, hogy megfeleljenek az európai megrendelők magas elvárásainak. – Nagyra értékeljük a szervezeteink közötti bizalom szintjét, és bízunk benne, hogy az együttműködés tovább bővül majd közöttünk – tette hozzá.
A Roszatom szerződéskötés kapcsán kiadott közleménye szerint a RASU az orosz állami konszern tagvállalata, amely kizárólagos ágazati integrátor szerepet tölt be a blokkvezérlő berendezések és az elektrotechnika terén a komplex mérnöki megoldások tekintetében. E tevékenysége során hasznosítja a Roszatom sokéves tapasztalatát a blokkvezérlő berendezések és az integrált mérnöki megoldások fejlesztésében az elektrotechnika területén.
A RASU tevékenysége a tervezéstől és a mérnöki munkától a blokkvezérlő berendezések szállításáig és beüzemeléséig terjed Oroszországban és más országokban.

Fotó: Paks II. Atomerőmű Zrt.
Fotó: Paks II. Atomerőmű Zrt.