Termel Paks II. harmadik referenciablokkja

Forrás: Roszatom
Forrás: Roszatom

Egy hónappal a határidő előtt üzembe helyezték a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokkját – adta hírül a Roszatom. A reaktort – amely Paks II. harmadik referenciablokkjának tekinthető – 2019. november 1-jén helyezték üzembe miután megkapta a hatóságtól azt a tanúsítványt, amely igazolja, hogy az új blokk megfelel a tervdokumentációban foglaltatnak, a műszaki előírásoknak, a jogi szabályozásnak illetve az energiahatékonysági előírásoknak.

Ez már a harmadik, Oroszországban működő 3+ generációs blokk. Az első ilyen egységet ugyanezen erőműben 2016-ban helyezték üzembe, a második, a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkja pedig a 2017-es hálózatra kapcsolás után tavaly október óta termeli kereskedelmi üzemben az áramot.

Alekszandr Loksin, a Roszatom vezérigazgatójának az operatív irányításért felelős első helyettese, az ASZE Mérnöki Vállalat elnöke a blokk termelésbe állása után arról beszélt, hogy Oroszország rendelkezik immár olyan, két erőművi blokkal szerelt atomerőmű típussal, amelyet a külföldi piacokra is ajánl. – Az orosz atomerőművi szakemberek hatalmas tapasztalatra tettek szert az építés-szerelés, a munkaszervezés, a berendezések beszerzése és leszállítása terén, növelve a hatékonyságot, megfelelve ezzel a piac által támasztott követelményeknek – részletezte.

Andrej Petrov, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója, az ASZE Mérnöki Vállalat atomerőmű építésért felelős első alelnöke kifejtette, hogy immár 36 blokk működik az országban. A Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokk (Novovoronyezs 7-es blokk) kereskedelmi üzembe helyezése arról tanúskodik, hogy a Roszatom sorozatgyártásban létesíti az új, 3+ generációs blokkokat. Hozzátette: ezt a típust választotta többek között Finnország, Magyarország, Fehéroroszország és Banglades is.

A Roszatom közleménye emlékeztet rá, hogy a Paks II. Atomerőmű majdani blokkjaival rokon 3+ generációs innovációs blokktípus műszaki-gazdasági jellemzői abszolút biztonságos működtetést tesznek lehetővé.
A VVER-1200-as a legkorszerűbb műszaki megoldásokat alkalmazva az aktív és passzív biztonsági rendszerek egyedi kombinációjával bír, ami maximálisan ellenállóvá teszi az atomerőművet a külső és belső hatásokkal szemben. A passzív biztonsági rendszerek teljes áramkimaradás és üzemeltetői beavatkozás nélkül is képesek a blokk hűtésére.
A VVER-1200-as blokkokon szériafelszerelés a zónaolvadék csapda, amely egy hipotetikus, rendkívül kis valószínűségű súlyos baleseti helyzetben is képes megakadályozni a zónaolvadék környezetbe jutását. Rendelkezik a blokk passzív hőelvezető rendszerrel, amely tartós áramkimaradás esetén a gőzfejlesztőn keresztül huzamosabb ideig képes az aktív zóna maradék hőjét a környezetbe vezetni. A blokktípus garantált üzemideje 60 év, ami 20 évvel meghosszabbítható.

Forrás: Roszatom
Forrás: Roszatom