Süli János: Paks II. egy nemzetközi nagyberuházás

Jelenleg több mint négyszáz engedéllyel rendelkezik a projekt és a műszaki dokumentáció átadásával egy fontos állomáshoz érkeztünk – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója miután Pakson tárgyalt Süli Jánossal. A tárca nélküli miniszter kiemelte: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében, nemzetközi együttműködésben.

Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks

A projekt előrehaladását tekintette át a fővállalkozó vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov Süli Jánossal, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszterrel kedden, Pakson. Kora este tartott közös sajtótájékoztatójukon Alekszej Lihacsov azt mondta, a létesítési engedélykérelem benyújtásához szükséges dokumentáción dolgoznak. Ebben a munkában fontos mérföldkő volt az új blokkok műszaki tervének átadása a Paks II. projekttársaság felé.
Alekszej Lihacsov kiemelte: a tervezői szakembergárdát tovább erősítik annak érdekében, hogy a létesítési engedélykérelem összeállításához szükséges teljes dokumentációt 2020 tavaszán átadhassák a Paks II. Zrt. számára. A következő mérföldkő az engedélykérelem hatóság számára történő benyújtása lesz jövő év nyarán.
Az állami konszern vezérigazgatója arról is tájékoztatott, hogy a beruházás már több mint 400 engedéllyel rendelkezik. Köztük van a jogerős környezetvédelmi engedély és a telephelyengedély is.
A Paks II. projektért felelős miniszter úgy értékelte, hogy egyre hatékonyabb az együttműködés az orosz partnerrel. Süli János azt mondta: meggyőződése, hogy a fővállalkozó maradéktalanul eleget fog tudni tenni a magyar és uniós nukleáris szabályozás által támasztott szigorú nukleáris követelményeknek.
A miniszter arról tájékoztatott, hogy az orosz fővállalkozó által átadott anyagokat a Paks II. projekt szakemberei ellenőrzik, ezt követően kerülnek a tervek a hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz, illetve az általa felkért nemzetközi szakértőkhöz.
Eredményesen zárult az irányítástechnikai tender, amelynek győztese a francia-német Framatome-Siemens konzorcium. A turbinákat pedig egy amerikai-francia világcég, a General Electric-Alstom gyártja, emlékeztetett Süli János. – Ez is bizonyítja, hogy a Paks II. projekt egy nemzetközi nagyberuházás, amelyben fontos platformot biztosítunk a kelet-nyugati gazdasági együttműködésnek – húzta alá.
Süli János beszélt arról is, hogy a két új blokk a legkorszerűbb 3+ generációs típushoz tartozik, amelynek technológiája maximálisan megfelel a legszigorúbb biztonsági előírásoknak.
A miniszter újságírói kérdésre leszögezte: Magyarország az új atomerőművi blokkok nélkül nem tudná teljesíteni klímavédelmi célkitűzéseit. – Paks II. évente 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást tesz elkerülhetővé, amit érdemes összevetni azzal, hogy a teljes magyar közlekedési szektor kibocsátása évente 12 millió tonna – részletezte a miniszter.
Az MTI kérdésére a miniszter kifejtette, hogy jelentős gazdaságélénkítő hatással bír a Paks II. projekt. Mint mondta, már folyik a felvonulási területen az építkezés magyar kivitelezésben. Aláhúzta: lehetőségük van a magyar vállalkozásoknak bekapcsolódni a projektbe.
Újságírói kérdésre a Roszatom vezérigazgatója elmondta, hogy a november 1-jén kereskedelmi üzembe helyezett Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkja hasonló a Paks II. Atomerőmű majdani blokkjaihoz. A szintén VVER-1200 típusú egység a legkorszerűbb műszaki megoldásokat alkalmazza.

(Forrás: MTI)