Nukleáris seregszemle Pécsett

Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks

A nukleáris ipar szakemberei, a hatóságok és más szervezetek szakértői, a környezetvédők és a lakosság közötti párbeszéd színteréül szolgált az a kétnapos konferencia, amelyet idén először rendezett Oroszországon kívül a Roszatom. A Kodály Központban tartott AtomEco 2019. Nemzetközi Társadalmi Fórum és Kiállítással párhuzamosan a Zsolnay-negyedben a nukleáris iparban érintett és azzal kapcsolatban lévő vállalkozások mutatkoztak be a Baranya Megyei Vállalkozói Központ által szervezett AtomExpo kiállításon.

Az orosz állami konszern által szervezett konferencia hagyományosan faültetéssel kezdődött. A résztvevők, köztük a házigazda város polgármestere és a Paks II. beruházásért felelős miniszter, negyven smaragdfa csemetét ültettek el a pécsi Tüskeréti-tónál. Süli János a Zsolnay-negyedben debütáló Paks II. stand előtt tartott sajtótájékoztatón mondta el, hogy az atomenergiának, a Paks II. projektnek fontos szerepe van a klímavédelemben. ​A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter az aktuális feladatokról szólva azt mondta, a következő hónapok fontos feladata a létesítési engedélykérelem elkészítése és benyújtása. A projekt már több mint 400 engedéllyel rendelkezik, köztük a telephely-, illetve környezetvédelmi engedéllyel. Utóbbival kapcsolatban az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága kimondta: a magyar eljárás példaértékű. Idén nyártól már zajlik az építkezés a felvonulási területen, összesen mintegy nyolcvan épület kivitelezésére lesz szükség. Az orosz fél már jelezte, hogy az épületek megépítésében a lehető legtöbb magyar beszállítót szeretné igénybe venni – számolt be Süli János, majd újságírói kérdésre kifejtette: az atomerőművek állítják elő a legtöbb karbonmentes villamos energiát Európában. Hozzátette: a magyar kormány klímavédelmi szempontból is felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít atomenergiára.

Süli János miniszter. Fotó: TelePaks
Süli János miniszter. Fotó: TelePaks

A nemzetközi fórumon az atomenergetikához kapcsolódó társadalmi párbeszéd, a biztonság, az új technológiák kerültek terítékre, valamint az, hogy miként járul hozzá az atomenergia és a többi, karbonmentes vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás a globális klímavédelmi célok teljesüléséhez. A rendezvény négyszáz meghívott vendége négy szekcióban, illetve a nap szakmai programját záró plenáris ülésen osztotta meg egymással tapasztalatait, véleményét. A Paks II. projekt képviseletében Süli János miniszter mellett Kovács Pál és dr. Becskeházi Attila államtitkárok vettek részt a szakmai párbeszédben. A tanácskozáson az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. vezető munkatársai is felszólaltak. A társadalmi párbeszéddel foglalkozó szekció moderátora a TelePaks Médiacentrum ügyvezető-igazgatója, Dallos Szilvia volt.

A pécsi AtomExpón debütáló Paks II.-es stand, hasonlóan az interaktív kamionhoz, illetve az információs sátorhoz, a két új blokk építésével és az atomenergiával kapcsolatos széles körű tájékoztatást szolgálja. A társaság állásbörzéken, tudományos kiállításokon, konferenciákon, energetikai expókon tervez megjelenni az egyedi formavilágú, modern technikával felszerelt standdal, amely több modulból áll, így mérete igazítható a különböző rendezvények adottságaihoz. A kiállítók között volt a PIP Nonprofit Kft. is, amelynek képviseletében Kovács Viktor
stratégiai és térségfejlesztési igazgató tartott előadást A térségi vállalkozások felkészülése a piaci kihívásokra címmel.