Velkey János: Igyekszem a legjobbat kihozni magamból

Ahogy azt már az Oroszlány elleni mérkőzés összefoglalójában említettük, magyar védőt igazolt az ASE NBI/A férfi kosárlabdacsapata Velkey János személyében, aki augusztus közepén közös megegyezéssel bontott szerződést a DEAC csapatával, a paksi piros-kékek a 2019/2020-as bajnokság végéig szerződtették. A kettes poszton bevethető játékos 1995-ben született, 192 cm magas, 90 kg. Nagykőrösön kezdett kosarazni, majd tíztől tizenhét éves koráig Kecskeméten játszott. A hírös városból Budapestre, a Vasas NBI/B-s csapatához igazolt, ahonnan egy év után a ZTE-hez került. Zalában három és fél évig játszott, majd a 2016/2017-es idényben csatlakozott a debreceni klubhoz, ahol a másodosztályban bajnoki címig jutott. Ezután még két idényen keresztül volt tagja a DEAC-nak, mellyel Magyar Kupa-bronzérmet is szerzett. Velkey Jánossal Paksra igazolásáról, debreceni éveiről, terveiről, beszélgettünk.

– A szezon végéig kötöttél szerződést az ASE-val. Hogyan kerültél Paksra, hogy érzed itt magad?

– A sok sérülés és betegség miatt alakult úgy, hogy lehetőséget kaptam együtt edzeni a csapattal, és végül a bajnokság végéig szerződést kötöttek velem. Közel két hete vagyok Pakson, a játékostársak jól fogadtak, jól érzem itt magam.

– Debrecenben jó évet zártál 2017/2018-ban, aztán az előző idényed már nem sikerült. Mi történt?

– Amikor felkerültünk az NBI/A csoportba, három légióssal kezdtünk, jól is sikerült a szezon, sok lehetőséget kaptam. Éltem is ezzel, mintegy 21 percet játszottam átlagban, ez idő alatt 8,3 pontot és 2,5 lepattanót szereztem, valamint 1,7 gólpasszt jegyeztem, pozitívan emlékszem vissza erre az időszakra. Aztán a következő bajnokságban több lett a légiós, odahozták elém Polyákot, akit többet játszattak. Már nem kaptam annyi bizalmat, lehetőséget, a játékidőm tíz perc alá csökkent.

– Hamar sikerült az ASE-nál beilleszkedned, felvenni a ritmust? Mire számítasz ebben a szezonban?

– Amíg nem volt csapatom, egyénileg készültem, nem eresztettem le. Kemény edzéseket vezényel Braniszlav Dzunics, de sikerült felvennem a ritmust, beálltam a sorba, és igyekszem a legjobbat kihozni magamból. Konkrét játékpercekről nem beszéltünk, ami lehetőséget kapok, azt ki akarom használni. Az a fontos, hogy segítsek, hogy a csapat hasznára legyek.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök