Magyarország jó úton jár a Paks II. atomerőmű megépítésével

A Paks II. atomerőműre szükség van, Magyarországnak nincs más lehetősége, mint az új atomerőmű megépítése, ha biztosítani szeretné a lakosság, valamint az ipar számára az olcsó és időjárástól független villamosenergia-ellátást és szeretné teljesíteni a klímavédelmi célkitűzéseket – mondta a parlamentben Süli János. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Juhász Hajnalka (KDNP) országgyűlési képviselő kérésére beszélt minderről.

Juhász Hajnalka „Mit gondol, mit tud az Energiaklub osztrák minisztériumi támogatásáról, valamint mi a véleménye arról, hogy az atomellenes zöldszervezetek folyamatosan a klímabarát Paks II. atomerőmű megépítését támadják?” címmel intézett kérdést Süli Jánoshoz. Ennek során arról is beszélt, hogy a klímaváltozás súlyosabb következményeinek elkerülése, mérséklése érdekében az áramtermelésben az atomerőművek és a megújuló energiaforrások részarányát jelentősen növelni kell. Mint hangsúlyozta, ettől függetlenül egyes zöldszervezetek folyamatosan a Paks II. projektet támadják, ráadásul külföldi forrásból. Egy napokban megjelent cikkre hivatkozva elmondta, hogy az Energiaklubot osztrák, német és több, más nemzetközi szervezet finanszírozza az atomenergia-ellenes tevékenységében. A szervezet hivatalos éves beszámolójában az osztrák Szövetségi Fenntarthatósági és Idegenforgalmi Minisztérium támogatásával kapcsolatban olvasható, hogy: „Figyelemmel követjük a Paks II. beruházással kapcsolatos ügyeket, és azon dolgozunk, hogy Paks II.-vel szemben további jogi lépéseket tudjunk meglépni.”

Két nemzetközi szervezet is követendő példának minősítette a Paks II. projekt környezeti hatásvizsgálati eljárását, egyes zöldszervezetek viszont panaszt nyújtottak be a környezetvédelmi engedélyezési eljárással kapcsolatban – emlékeztetett rá a képviselő, aki utalt arra is, hogy Süli János a napokban a gazdasági bizottság előtt számolt be arról, hogy az ENSZ Aarhus Megfelelési Bizottsága elutasította a Greenpeace Energy és társai Paks II. ügyben benyújtott panaszát.

– Itt, a Parlamentben is elmondtam többször, hogy a mi zöldszervezeteink nem kifejezetten zöldszervezetek, hanem atomerőmű-ellenes szervezetek. Ezt erősítette meg az Energiaklub jelentése is. Az is látható, hogy ebben az ügyben minden jogi lehetőséget szerettek volna kihasználni, és ki is használtak. Hiszen előbb az Európai Bizottságnál támadták meg a Paks II. projektet. Lényeges kiemelni, hogy az Európai Bizottság mind a hat vizsgált kérdésben Magyarországnak adott igazat – fejtette ki gondolatait Süli János. A miniszter beszélt arról is, hogy Ausztria az Európai Bíróságon pert indított az Európai Bizottság ellen azért, mert az végérvényesen jóváhagyta a Paks II. projektet, miközben a környezetvédelmi engedélyezés keretében hozzájárult a Paks II. atomerőmű megépítéséhez.

Süli János azt mondta, a Paks II. atomerőműre szükség van, általa biztosítható a lakosság, valamint az ipar számára az olcsó és időjárástól független villamosenergia-ellátás. – A Paks II. atomerőmű megépítésével kettős cél érhető el: a magyar fenntartható fejlődés és a környezetvédelmi célok biztosítása. Németországhoz képest Magyarország 40 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás mellett állít elő villamos energiát. Az Európai Unióban a villamos energia jelentős részét atomerőművek állítják elő. Fontos azt is kiemelni, hogy Európában az atomerőművek 70 százalékkal több tiszta villamos energiát állítanak elő, mint a szél- és naperőművek. Mindezek alapján a miniszter úgy véli, jó úton járunk a Paks II. atomerőmű megépítésével – összegezte.

Juhász Hajnalka viszontválaszában leszögezte, hogy a KDNP elkötelezett a globális klímavédelmi célok, a hazai ellátásbiztonság, valamint az olcsó villamosenergia-ellátás érdekében a Paks II. atomerőmű megvalósítása mellett.

Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.
Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.