Magabiztos ASE győzelem

Fotó: Kovács Mónika
Fotó: Kovács Mónika

Pécsett lépett pályára bajnoki mérkőzésen az Atomerőmű SE NB I.-es férfi kosárlabdacsapata. A paksi piros-kékeknél Harris helyére érkezett egy magasember Raphiael Putney, aki már ezen a mérkőzésen pályára lépett. A meccs előtt Braniszlav Dzunics az egyik internetes kosárlabda oldalnak elmondta: A Pécs egy nagyon jó csapat, már tavaly is bebizonyították ezt és idén is komolyan kell venni őket. A szakmai stáb és a játékoskeret is jó munkát végez. Ahhoz, hogy legyen esélyünk, az átmeneti játékunknak jól kell működnie mindkét irányba.

Jól indult a mérkőzés, Lóránt és Evans egy-egy triplát, Coleman két büntetőt helyezett el a pécsi gyűrűben, bő két perc elteltével 8-0-ra vezetett az ASE. Ezután Faust is beszállt a pontgyártásba, előbb közelről, majd távolról volt eredményes, 16-5-ös paksi vezetésnél időt kért a hazai gárda az ötödik percben. A vendéglátók kétszer egymás után betaláltak, de jött rá rögtön a válasz, Lóránt és Faust révén. A sok kimaradt hazai távoli kísérlet után kettő is utat talált a paksi gyűrűbe, időt kért Braniszlav Dzunics 17-23-as állásnál, másfél perccel a negyed vége előtt. Kovács Ákos büntetőivel léptek el megint a piros-kékek, majd újra Faust tüzelt távolról, harminc pontig juttatva csapatát a tízedik perc végén.

Ismét Lóránt volt az első pontszerző, Faust is követte, majd Kovács Ákos az ellene elkövetett sportszerűtlen szabálytalanságért megítélt büntetőket értékesítette, 25-36-ot mutatott az eredményjelző. Kacsa ezután közelről, majd távolról is betalált, időt is kért Csirke Ferenc a negyedik percben. Nem segítettek a tanácsok, Putney közelije, majd Evans triplája is utat talált a gyűrűbe, 17 ponttal ellépett az Atom. Lóránt kettese után már 50 pontnál járt az ASE a 16. percben. Ezután pár pontot faragott hátrányából a vendéglátó, de Faust és Coleman ismét betalált a 20. percben, húsz pont fölé növelve a piros-kék előnyt. Az első félidőben Nick Faust 22 pontot szerzett, közte 4 triplát.

A nagyszünet utáni első percekben ment minden a megszokott mederben, tartotta 20 pont körüli előnyét a paksi csapat, 50-71–et mutatott az eredményjelző. Ezután azonban kimaradtak a dobások, rossz megoldást választottak a játékosok, pontatlan labdák követték egymást, a hazaiak pedig elkezdtek felzárkózni. Hiába kért időt Dzunics mester, Velkey tripláján kívül más paksi kosár nem esett, a fekete-fehérek pedig vérszemet kaptak. Az utolsó percben extázisban szurkolt a hazai közönség, kedvenceik 70-75-re jöttek fel. Szerencsére 13 másodperccel a negyed vége előtt Evans keze nem remegett, és távoli találatával kicsit lehűtötte a kedélyeket.

A negyedik felvonás elején aztán tovább „hűtöttek” a paksi játékosok, Putney, Faust, Evans volt eredményes, Lóránt triplája után pedig jött a hazai időkérés, a 32. perc végén 72-87-et mutatott az eredményjelző. Már ez sem segített a pécsieken, az ASE ismét könnyedén szerezte a pontokat, a vendéglátók pedig már hitehagyottan mozogtak a pályán. Evans büntetőivel lépte túl a száz pontot az Atom, az utolsó találat pedig Putney alley oop-ja volt.

PVSK-VEOLIA-ATOMERŐMŰ SE 78-103 (21-30, 22-32, 27-16, 8.25).
Az ASE pontszerzői: Faust 26/12, Lóránt 22/6, Evans 20/12, Kovács 11/3, Coleman 10/3, Putney 8, Kis 3/3, Velkey 3/3.

Braniszlav Dzunics: Az egész meccs során végig jól dobtunk kintről, ami nagyon fontos volt, és a lepattanózásban is mi voltunk jobbak. Kontrolláltuk a meccset, jól védekeztünk, a negyedik negyedben nyolc pontot tudtak csak szerezni.