Összefoglaló a paksi atomerőmű teljesítményéről

A paksi atomerőmű. Fotó: Paksi Hírnök archív
A paksi atomerőmű. Fotó: Paksi Hírnök archív

A paksi atomerőmű villamos teljesítményének emelkedése nem veszélyezteti a reaktorok nukleáris biztonságát és nem jelent szabályszegést – derült ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján megjelent összefoglalóból. Az OAH weboldalán olvasható, hogy az utóbbi időben megnövekedett az érdeklődés aziránt, hogyan fordulhatnak elő a működés során a névleges villamos teljesítmény feletti értékek, illetve mennyire érinti ez a nukleáris biztonságot. Rövid összefoglalójuk ezt a kérdést járja körbe. Mint írják, legfontosabb kiemelni, hogy a Duna vizének alacsony hőmérséklete okozta villamosteljesítmény-növekedés nincs hatással a nukleáris biztonságra.

A paksi atomerőmű egy-egy blokkjának névleges hőteljesítménye 1485 MW. Ebből 500 MW névleges villamos teljesítményt állít elő, ami nagyságrendileg 33-34%-os termikus hatásfoknak felel meg. Ez a termikus hatásfok sok tényezőtől függ, többek között a kondenzátor által használt hűtővíz, azaz a Duna vizének hőmérsékletétől. A kondenzátor feladata a turbinákon munkát végző gőz lehűtése és vízzé alakítása. Az itt végbemenő hőkörfolyamatban a hűtővíz alacsony hőmérséklete következtében nagyobb lesz a termikus hatásfok, és nagyobb villamos teljesítmény nyerhető ki, míg magas hűtővíz hőmérséklet esetén kisebb a termikus hatásfok, így kisebb a kinyerhető teljesítmény. Előbbi jellemzően téli, utóbbi nyári időszakban fordul elő, de nemcsak az atomerőművekben, hanem a friss víz, azaz folyó- vagy tengervíz hűtésű fosszilis (pl. szén, olajszármazék) üzemanyagú blokkoknál is fennáll.

A Duna vizének alacsony hőmérséklete okozta villamosteljesítmény-növekedés egy természetes folyamat eredménye, amely nincs hatással a nukleáris biztonságra, fejti ki a hatóság. Hozzáteszik, hogy a villamos teljesítmény névleges érték fölé növelése a turbinára vagy a generátorra kedvezőtlen hatással lehet, azonban ezeknek a berendezéseknek nincs biztonsági funkciójuk, így meghibásodásuk nem eredményezi a blokk nukleáris biztonságának csökkenését.

Fontos megkülönböztetni a villamos teljesítményt és a reaktor hőteljesítményét, mivel a nukleáris biztonság szempontjából a hőteljesítmény a meghatározó, olvasható az OAH honlapján. Mint írják a paksi atomerőmű reaktorai nem léphetik át az üzemeltetésre vonatkozó korlátokat, és jelen esetben nem is lépik át. A reaktor névleges hőteljesítménye az üzemeltetési engedély szerint nem lehet nagyobb 1485 MW-nál. E korlátok betartását az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan felügyeli