Lezárult a katolikus óvoda műszaki átadása

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Elkészült a munkálatokkal a kivitelező, a műszaki átadás a napokban lezárult, így a csoportszobák után az összes többi helységet is birtokba vehetik a gyerekek és az ott dolgozók a Kalkuttai Szent Teréz tagóvodában.

– Lassan egy éve kezdődött el a Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Kalkuttai Szent Teréz Tagóvodájának kialakítása. A Kossuth Lajos utcai iskolaépületből egy, minden tekintetben modern óvodát alakítottunk ki felújítással és hozzáépítéssel – mondta Koósz Roland igazgató, aki arról is tájékoztatott, hogy az első nevelési évet tavaly szeptemberben megkezdték, egyelőre két csoport működtetésére kértek és kaptak engedélyt, mind az ötven férőhely be van töltve. Hozzátette, két év alatt szeretnének eljutni odáig, hogy mind a négy csoport működik, amelyek közül egy lesz vegyes életkorú.

Az óvoda vezetője, Heszné Rauth Ildikó úgy tájékoztatott, hogy négy óvodapedagógus, két dajka és egy konyhás-udvaros kolléga dolgozik jelenleg az intézményben. Az akadálymentes épületben négy csoportszoba van, mosdóval és öltözővel, emellett tálalókonyha, étkezőhelyiség a dolgozóknak, nevelői szoba, két dolgozói öltöző, orvosi szoba hozzá tartozó pihenővel, ami egyben sószoba is, tornaszoba és szertár, valamint mozgássérültmosdó. Az óvodavezető azt is elmondta, hogy az eszközlistát még tavaly kora tavasszal összeállították, és bár vannak még kisebb hiányosságok, a zavartalan mindennapi működéshez minden a rendelkezésükre áll.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Mindegyik csoportszoba elkészült. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Ahogy korábban megírtuk, a pécsi egyházmegye tizenkettő, ezek tagintézményeivel együtt huszonhárom köznevelési intézményt működtet tíz településen, az óvodák sorában a paksi a tizedik. Az elmúlt években – pályázati forrásokból – közel nyolcmilliárd forintból tudta fejleszteni ezen a területen intézményeit az egyházmegye, amiből – korábbi információnk szerint – közel félmilliárd forintot fordított a paksi óvoda létrehozására.
Paks Város Önkormányzata is az egyházmegye óvodaindítási szándéka mellé állt, stratégiai megállapodást is kötöttek a felek, amelyben vállalták, hogy közösen vesznek részt a köznevelési feladatok ellátásában.

Az új óvodáról bővebben olvashatnak a Paksi Hírnök január 24-én megjelenő számában.