Megtartotta januári ülését a képviselő-testület

Módosította a 2019. évi költségvetési rendeletet, megállapította a polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők idei illetményalapját, közlekedési céget alapított és személyi kérdésekről is döntött Paks Város Önkormányzatának képviselő-testülete januári ülésén.

Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks

Nyolc témát tárgyalt idei első rendes ülésén a képviselő-testület. Az interpellációk, kérdések, közérdekű bejelentések között Horváth Zoltán képviselő (PDF) a költségvetési koncepcióval kapcsolatban kért szót. Egyeztetést szorgalmazott annak érdekében, hogy a választókörzetekben tapasztalt problémákat figyelembe tudják venni a tervezetnél. Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a jövő hét elejére tervezik az egyeztetést a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) frakciójával. Heringes Anita, a PDF képviselője a kutyamenhelyen lévő állatok decemberben elmaradt oltásával kapcsolatban érdeklődött a polgármestertől, aki úgy tájékoztatott, hogy bár az önkormányzatnak nem feladata, betartva korábbi ígéretét, vállalja az oltás költségeit, az erre vonatkozó ajánlatot már bekérték az állatorvosoktól. Kudorné Szanyi Katalin (PDF) képviselő arról érdeklődött, hol tart a tervezett ebrendészeti telep és kutyamenhely megvalósítása. Azt a polgármesteri választ kapta, hogy a tavaly megtartott alapkőletétel óta zajlik a terület tulajdonviszonyainak rendezése, ezt követően indulhat a tervezés, majd a kivitelezés.

Hetedszer módosították a 2019-es költségvetést. Erre azért volt szükség, mert a város közel kétszer kétmilliárd forint forráshoz jutott. Az egyik támogatási összeget az új városközpont, valamint a Pollack Mihály utcától északra fekvő terület tulajdonviszonyainak rendezésére fordítják. A Süli János Paks2 beruházásért felelős miniszter közbenjárásának köszönhető forrás másik felét, mintegy 1,9 milliárd forintot pedig az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés rekonstrukciójának tervezésére költheti az önkormányzat.

A napirend tárgyalásakor Barnabás István képviselő megjegyezte, hogy vizsgálta az elmúlt év néhány nagyobb beruházásának költségeit és azt tapasztalta, hogy összességében 44 százalékos a növekmény az induló összeghez képest. Véleménye szerint az önkormányzat közbeszerzési gyakorlata nem megfelelő, ezért felül kellene vizsgálni. A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat közbeszerzéseit minden esetben a jogszabályi előírások szerint és átlátható módon bonyolítják le.

Az előterjesztést hét igen szavazat és az öt PDF-es képviselő tartózkodása mellett elfogadta a testület. Egyhangú döntés született a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2020. évi illetményalapjáról, amelyet a határozat értelmében 10 százalékkal megemeltek, így ennek összege 68.475 forintra növekedett.

A továbbiakban a Paksi Közlekedési Kft. megalapításáról tárgyaltak. – A Protheus Holding Zrt. 2017 óta foglalkozik az elektromobilitással, emellett a smart grid és smart city rendszerrel, valamint energetikai beruházásokkal. Most jött el az ideje annak, hogy a Zrt.-ről leválasszák a közlekedési ágat. Novemberben szerződést kötöttek a lengyel Solaris elektromosautóbusz-gyártó céggel, amely 2020 novemberéig meghatározott ütemterv szerint szállít az önkormányzat számára tíz elektromos buszt. Az a cél, hogy 2021 januárjától az önkormányzat saját feladatként lássa el a helyi tömegközlekedés működtetését új céggel. Régóta húzódó probléma a tömegközlekedés ügye, aminek megoldását az önkormányzat most felvállalta – összegzett Szabó Péter, hangsúlyozva: szintet is lépnének az új cég megalapításával, hiszen jelenleg két autóbuszvonal van Pakson, ami nem felel meg a lakosság igényeinek. Ráadásul az új elektromos járművekkel a szűk utcákat is meg tudják közelíteni, és a járatsűrűség is szabályozható – tette hozzá.

Barnabás István hozzászólásában elmondta, hiányolja az üzleti tervet, valamint az információkat arról, hogy az elmúlt időszakban mi történt a tömegközlekedés átalakítása kapcsán. Módosító indítvánnyal élt: a kft. létrehozása helyett készítsenek akciótervet. Kiss Péter, a Protheus Holding Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy 2019 decemberében testületi tájékoztatót tartott, ahol már beszélt az átállási ütemtervről, az átállás folyamatos és már zajlik, ennek részleteiről is hallhattak a jelenlevők. Elhangzott, hogy a buszok folyamatosan érkeznek – ahogy a gyártással elkészülnek –, és megjelennek a közlekedésben. Barnabás István (PDF) módosító indítványának elfogadását a PDF  képviselői igen, a Fidesz–KDNP képviselői nem támogatták. Az eredeti határozati javaslatot hét igen és öt nem szavazattal elfogadta a testület, így az önkormányzat létrehozza a Paksi Közlekedési Kft.

Zárt ülésen választották meg egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezető tisztségviselőit. A döntések értelmében felmentették tisztségéből Kiss Pétert, a Protheus Holding Zrt. vezérigazgatóját és Tell Editet, a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját. A Paksi Közlekedési Kft. élére Kiss Pétert, a Protheus Holding Zrt. vezetőjének Szabó Zoltánt, a Paksi Közművelődési Kft. ügyvezető igazgatójának pedig Márkus Zalán Gábort nevezték ki.

A képviselő-testületi ülés teljes terjedelmében megtekinthető oldalunkon.