Most a Debrecen nyert egy ponttal

A férfi kosárlabda-bajnokság 18. fordulójában a Debrecen csapatát fogadta az Atomerőmű SE. A tavaly októberi összecsapáson, nagyon izgalmas mérkőzésen, egy ponttal nyertek Fausték a Hajdúság fővárosában, és ezúttal is kemény harcra lehetett számítani. A mérkőzés előtt a paksi csapat a harmadik, a vendégek pedig a hetedik helyet foglalták el a táblázaton. A piros-kékek teljes kerettel, a fekete-fehérek egyik meghatározó játékosuk, Borisov nélkül vágtak neki az összecsapásnak.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Putney zsákolt, büntetőt dobott, majd ismét zsákolt, 5-0-val nyitott a paksi csapat, Faust duplája után 7-3-at mutatott az eredményjelző. Éledezett a vendég, két triplát dobtak egymás után, egy közelivel pedig a vezetést is átvették. Lóránt Péter komoly csatát vívott Tóth Ádámmal, de sikerült a palánk alól betalálni, és visszavenni a vezetést. A DEAC közelről és távolról is eredményes volt, a hatodik percben 9-13-at mutatott az eredményjelző. A hátralévő négy percben Faust, Evans, majd újra Faust talált be, ezúttal távolról. Jackson és Kovács Ákos is beszórtak egy-egy kétpontost, míg a vendégektől mindössze egy közeli találat érkezett, 13-2-es rohanással hét pontra nőtt a hazai előny a 10. perc végére.

Tóth Ádám kettesével indult a második felvonás, és a következő percekben is a vendégek centere tartotta a lelket csapatában. Ennek ellenére másfél perc után időt kértek a debreceniek Jackson közelije után, tízpontos paksi előnynél. A következő percekben feljött a vendég 7-8 pontra, majd ismét tíz pontra nőtt a két csapat közt a különbség. Bognár öt pontjával 33-28-ra zárkózott a fekete-fehér társaság, de Putney közelije és Evans triplája után újra időt kért a vendég. A negyed utolsó támadásából hármast dobtak a vendégek, és bejöttek tízen belülre.

A nagyszünet után fokozatosan zárkózott a vendégcsapat, a 24. percben a paksi palánk alatti tumultusban felszakadt Tóth Ádám fejbőre. A 26. percben Bognár triplájával egyenlített a DEAC, majd a vezetést is átvette. Innen még sikerült visszajönni, Faust kettese, majd Jackson büntetője után 57-52-t mutatott az eredményjelző. Az utolsó percben Moody két triplájával átvette a vezetést a vendégcsapat.

Az utolsó felvonásban erőlködött az ASE, sorra hagyta ki a helyzeteit, a debreceniek pedig kihasználták a lehetőséget, és higgadtan játszva őrizték párpontos előnyüket. Már egy perc sem volt hátra, amikor Lóránt távolija után talpra ugrott az egész csarnok, 72-73-nál időt kért a DEAC. Ezután még Moody és Evans is értékesítette büntetőit, 74-75-nél az ASE kezében volt a győzelem lehetősége, de az utolsó támadást nem tudták góllal befejezni.

Atomerőmű SE – Debreceni Egyetem Atlétikai Club 74-75 (22-15, 20-20, 15-23, 17-17).
Az ASE pontszerzői: Evans 16/3, Jackson 14, Lóránt 10/3, Faust 9/3, Kovács Ákos 9/3, Coleman 8/3, Putney 8/3.

Braniszlav Dzunics: Gratulálok a Debrecennek, megérdemelten nyertek. Egylabdás meccs volt, de nem tudtuk befejezni, és ez nagyon jól jellemezte második félidei teljesítményünket. Szervezetlenek voltunk, sok labdát eladtunk, amiből könnyű kosarat dobott az ellenfél.

Kovács Ákos: Igazából magunkat okolhatjuk a vereségért, a támadójátékunk átlag alatti volt. Sok volt az egyéni vállalás, amik rendre kimaradtak. Kulcsszituációkban hibáztunk.