Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

Jó ütemben zajlik az első három épület létesítése a Paks II. Atomerőmű építési-szerelési bázisán. Az itt épülő üzemek, raktárak, irodaépületek a dolgozók elhelyezése, ellátása mellett kiszolgálják az atomerőmű-építést a szükséges anyagokkal, előregyártott szerkezetekkel és berendezésekkel.

A felvonulási területként, illetve az angol elnevezésből (Construction Erection Base) származó betűszóval CEB-ként emlegetett területen több mint 110 létesítmény megépítésére lesz szükség a Paks II. beruházás során – tájékoztatott Lenkei István. A Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója aláhúzta: a projekt megvalósításához nélkülözhetetlen az ún. építési-szerelési bázis, ahol acélszerkezeti előregyártó üzemek, daruzott előszerelő- és tárolóterületek, betonkeverő üzem, festőüzem, raktárak, öltöző- és fürdőépületek, éttermek, irodaépületek, utak és infrastrukturális létesítmények valósulnak meg.

Az első lépés egy 22/11 kV-os transzformátorállomás megépítése volt a Paks II. Zrt. feladataként. Ez az állomás biztosítja a fővállalkozó építési-szerelési munkáihoz szükséges villamos energiát. Az elmúlt év nyarán pedig a szükséges engedélyek birtokában elkezdődött három épület megvalósítása is az orosz fél kivitelezésében. A fővállalkozói irodaépületben az irányító személyzet irodái mellett tárgyalókat és konferenciatermeket alakítanak ki. Ez egy 800 négyzetméter alapterületű, háromszintes épület lesz. – Ennek az épületnek az acéltartó szerkezete már elkészült. A következő munkafázis a homlokzati panelek elhelyezése lesz.

Folyamatban a felvonulási terület első épületeinek kivitelezése. Fotó: Paks II. Zrt.
Folyamatban a felvonulási terület első épületeinek kivitelezése. Fotó: Paks II. Zrt.

Ugyanilyen szerkezeti kialakítása lesz a másik, úgynevezett beruházói irodaépületnek, de ez négyszintes és több mint 880 négyzetméteres lesz. Ahogy neve is jelzi, ez a Paks II. Zrt. irányító személyzetének elhelyezésére szolgál. A földmunkák és alapozási munkák rövid időn belül befejeződnek, most az acél tartószerkezet építését végzik.

A két épületet birtokba vevő személyzet számára épül egy 100 fős étterem és konyha. A 860 négyzetméteres, földszintes épület pillérvázas szerkezetű, a függőleges teherhordó acél pillérek alatt monolit vasbeton pontalapok helyezkednek el. A tetőfedés és a homlokzat panelburkolattal készül. Az alapozási munkák itt is elkészültek, jelenleg a földmunkák, illetve helyszíni szerelési munkák zajlanak.

Lenkei István emlékeztetett rá, hogy magyar kivitelező, a KÉSZ Csoport végzi a munkát a Paks II. projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki divíziójához tartozó ASZE Mérnöki Vállalat megbízásából. Az építkezést az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan ellenőrzi, hiszen minden épületnek, még egy kerékpártárolónak is hasonlóan meg kell felelnie a szigorú előírásoknak, mint magának az atomerőműnek.

(X)