Sikeres évet zárt a WIN Hungary

Forrás: WIN Hungary
Forrás: WIN Hungary

Újabb sikeres évet tudhat maga mögött a nukleáris területen dolgozó nők alkotta WIN Hungary. A Magyar Nukleáris Társaság szakcsoportja tavaly is azon igyekezett, hogy saját eszközeivel és megközelítésében növelje az atomenergia ismertségét és elfogadottságát. A hagyományos évindító találkozón Gál Katalin társelnök megköszönte azok munkáját, akik tavaly aktív szerepet vállaltak a WIN munkájában, és mindenkit arra biztatott, hogy legyenek idén is tevékenyek.

Az elmúlt évben a WIN folytatta az atomerőmű-látogatások szervezését. Meghívásukra Pakson járt – mások mellett – dr. Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár, dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, dr. Parragh László elnök vezetésével a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara delegációja, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat küldöttsége élén dr. Matusovits Andrea főigazgatóval.

A csoport – mint Gál Katalin összefoglalója is igazolta – kiveszi a részét a nukleáris szakterületet érintő ismeretterjesztésből. Fesztiválokon – például a Paksi Gastroblues Fesztiválon, a Tatai Víz, Zene, Virág Fesztiválon lehetett találkozni a WIN-es aktivistákkal, de a szakcsoport tavaly aktív szerepet vállalt az ERRA Szövetség (Energy Regulators Regional Assosiation) nyári akadémiájának sikeres lebonyolításában is. Az oktatás, a fiatalok szemléletformálása és a nemzetközi kapcsolatok ápolása is fontos feladat a WIN-ben, derült ki a társelnök szavaiból. Gál Katalin ezeken felül kiemelte, hogy a bekapcsolódtak a Nukleáris Technikai Szimpózium előkészületeibe, de ott voltak a Szilárd Leó fizikaversenyen, valamint a keszthelyi nukleáris szaktáborban is.

Az idei tervek hasonlóak. Erről már Bódis Zoltánné Zsóka, a szervezet másik társelnöke beszélt. Elmondta, hogy a hatékonyabb munka érdekében továbbra is fontos feladat a tagtoborzás, illetve az inaktív tagok mozgósítása. A WIN munkája a tervek szerint az eddigiekhez hasonló mederben folyik majd . Ebben az évben is Paksra hívják a véleményformálókat, különösen a hölgyeket; ott lesznek számos fesztiválon – lehetőleg az eddigieknél több helyszínen –, iskolákban, civil összejöveteleken, hogy előadások vagy kötetlen beszélgetések útján engedjenek betekintést a nukleáris iparba, és beszéljenek az atomenergia hasznosságáról, előnyeiről.

– Atomenergia nélkül nincs jövő. Főleg nem abban a világban, ahol azt tervezzük, hogy szén-dioxid-kibocsátás nélkül állítunk elő energiát – mondta erről a kérdésről Gál Katalin. A társelnök arra is kitért, hogy rengeteg segítséget kaptak az atomerőmű korábbi vezérigazgatójától, Hamvas Istvántól, de kiváló a kapcsolat a jelenlegi vezetővel, Pekárik Gézával, csakúgy, mint a Paks II. Zrt. vezérigazgatójával, Lenkei Istvánnal. Külön kiemelte, hogy az általuk meghívott vendégek kivétel nélkül közvetlenül Süli János minisztertől kaptak tájékoztatást a beruházásról.

A WIN találkozót valóságos ötletbörze zárta, a jelenlévők számos javaslattal, vállalással álltak elő, és azzal az ígérettel búcsúztak egymástól, hogy idén is a lehető legtöbb fórumon ott lesznek, hogy minél többekhez eljuttassák az atomenergiával kapcsolatos üzeneteket, információkat.