Megtartotta márciusi ülését a képviselő-testület

A képviselő-testület márciusi rendes ülésén tárgyalta többek között az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, a lakások és helyiségek bérletéről szóló, valamint a lakáscélú támogatásokról szóló helyi rendeletek módosítását, napirenden volt a köztisztasági rendelet módosítása is, tárgyaltak a köznyelvben panelpályázatként ismert energiamegtakarítást eredményező lakossági beruházásokat támogató pályázatok kiírásáról, az útépítést és közműfejlesztést érintő pályázatról, a hétéves gazdasági programról, a paksi települési értéktár bizottság szervezeti és működési szabályzatának módosításáról, valamint kitüntetés odaítéléséről. A határozati javaslatok egy részét egyetértésben fogadta el a grémium, de voltak témák, amelyek esetében véleménykülönbség volt a két képviselőcsoport között. Az ülés másnapján sajtótájékoztatón összegzett Szabó Péter polgármester (Fidesz–KDNP), valamint Mezősi Árpád és Barnabás István (PDF), az ellenzék két képviselője.

Elsőként az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát tárgyalta a grémium, amire Szabó Péter polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzati választások óta eltelt idő tapasztalatai, illetve kisebb szervezeti és hatásköri változások átvezetése miatt volt szükség. A polgármester kitért arra, hogy a rendelet jelenleg nem tartalmazza a településrészi önkormányzati jelölőgyűlésekre vonatkozó szabályokat, mivel ehhez állásfoglalást kértek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól, amely még nem érkezett meg. A módosításokat illetően kettőt emelt ki, az egyik, hogy létrehozható polgármesteri tanácsadó testület, a másik pedig, hogy a költségvetési rendelet és a szervezeti és működési szabályzat esetében a képviselők módosító javaslatokat 48 órával a testületi ülés előtt, írásban nyújthatnak be. Mint mondta, ez szükséges ahhoz, hogy a válaszokra szakszerűen fel lehessen készülni a hivatal szakembereinek közreműködésével. Mezősi Árpád a sajtótájékoztatón azt mondta, nem értik a 48 órás kitételt, Paks korábbi polgármesterei tudták kezelni az ülésen benyújtott módosító indítványokat, amit most is meg lehetne tenni, hiszen sokszor ott merülnek fel ötletek. Az ülésen ismét felmerült a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) képviselőinek részéről a frakcióalakítás igénye, de a szabályozás továbbra sem tartalmazza. Mezősi Árpád szavai szerint ez a demokrácia újabb foka lett volna, megjelenhetett volna az üléseken a frakcióvélemény. – Nem tudjuk, miért fél ettől a másik oldal – fogalmazott. Szabó Péter polgármester szerint nem szükséges a frakcióalakítás lehetőségének megteremtése, hiszen a képviselők az üléseken minden napirendnél kifejthetik véleményüket, kérdéseket tehetnek fel 5+2 percben, ami a PDF esetében összesen 35 perc, tehát nem sérül a képviselői véleményszabadság. Mezősi Árpád azt javasolta az ülésen, hogy legyen lehetőség a napirend előtti kérdésekre, így nem az öt perc terhére mennének, jobban tudnának gazdálkodni az idejükkel a képviselők. A PDF képviselőinek módosító javaslatait a többség nem fogadta el, az előterjesztést a Fidesz–KDNP képviselői megszavazták, a PDF képviselői nem szavaztak.

Módosították az ülésen a bérlakásrendeletet. Szabó Péter tájékoztatása szerint a folyamatot már 2018-ban megkezdték, az akkori módosítás nyomán már jelentősen emelkedett az igénybe vehető lakásállomány. Az előterjesztésben olvasható, hogy jelentősen csökkent a tartozásállomány, a jogcím nélküli bérlők számának visszaszorítására elindultak a bírósági eljárások, a jogosulatlan lakáshasználatok megszüntetése folyamatban van. Mindennek eredményeként a korábbiakhoz képest jóval magasabb a megüresedő és felújítás után újra kiadható bérlakások száma. A mostani módosítás egyrészt a lakásállomány meghatározását érinti. Az eddigi 5 típus helyett 6 csoportba sorolja a rendelet a lakásokat: a szociális helyzet alapján, előtakarékossághoz kötötten bérbe adható, költségalapon meghatározott, közérdekű elhelyezésre szolgáló, és a szükséglakások mellett bevezet egy vegyes kategóriát, mely lakások a humánpolitikai bizottság eseti döntése alapján előtakarékossághoz kötötten, valamint szociális helyzet alapján is bérbe adhatók lesznek. A módosítás érinti a lakások bérleti idejét is, amelyet csökkentettek: A szociális helyzet alapján bérbe adható lakások esetében 4+3 év hosszabbítás (5+5 év helyett), az előtakarékossághoz kötött lakások esetében 4+3 év hosszabbítás (5+3 év helyett), a költségalapon meghatározott lakások esetében 5 év (5+3 év helyett). Mindhárom lakástípus esetében a hosszabbítást felülvizsgálat előzi meg, a meghatározott szempontok alapján.

Kiírták az iparosított és hagyományos technológiával épült lakóépületek energiamegtakarítást eredményező korszerűsítéseket támogató pályázatokat. Szabó Péter azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a hosszú ideje, évről évre kiírt pályázatok nyomán a lakótelepi panelépületek kilencven százaléka már megújult, az utóbbi években inkább a hagyományos technológiával épült lakások tulajdonosai nyújtottak be támogatási igényt. Az önkormányzat által jóváhagyott keretösszeg összesen bruttó 75 millió forint. Barnabás István a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy bár az állam nem vállalja a költségek egyharmadát, mint korábban példa volt rá, így most a fele terheli a lakókat, de még így is nagyon kedvező lehetőség, a felújításokkal az ingatlanok értéke növekszik, ezért biztatja a lakóközösségeket, hogy pályázzanak.

A testület határozott az útépítés és közműfejlesztés támogatásáról szóló pályázat kiírásáról is. A város 2020. évi költségvetési rendelete 35 millió forintot biztosít a pályázatok idei támogatására.

A hét évre szóló gazdasági programról is tárgyalt a testület. A polgármester elmondta, hogy megalkotása törvényi kötelezettség, és a stratégiai célokat összegzi. A sajtótájékoztatón úgy összegezte a napirend tárgyalásakor kialakult vitát, hogy a gazdasági program fogalmáról nem tudtak megállapodni a PDF képviselőivel. – A gazdasági programnak az alapvetéseket kell tartalmaznia, nem pedig részletekbe menő elemzéseket például arról, hogy milyen adóbevételekre számíthatunk – mondta, hozzátéve: olyat programot tettünk az asztalra, ami igazodik a pénzügyi-gazdasági környezethez és a Paks II. beruházáshoz is. Az éves költségvetés tárgyalásakor dől el, hogy a programban szereplő beruházásokból melyeket emeljük be az adott évi fejlesztések közé. Szabó Péter arról is beszélt, hogy a felújítandó utcák a műszaki osztály szakmai véleménye alapján kerültek be a programba, nem prioritási sorrendben, hanem irányvonalat szabva. Barnabás István úgy összegzett a sajtótájékoztatón, hogy a program szinte szóról szóra az öt évvel ezelőtti, némileg redukált változatban. – A legsajnálatosabb, hogy a működési költségeket nem tárgyalja, pedig Paks gazdálkodásának nagyobbik felét ez teszi ki, az elmúlt öt évben roppant mértékben megnövekedett, 11,5 milliárd forintra. Véleményünk szerint ekkora tételt nem lehet kihagyni a gazdasági programból. Az utcák felsorolásába megpróbáltunk még jó néhányat felvetetni, de a módosító indítványunkat leszavazták – összegzett.

Módosították az ülésen a köztisztasági rendeletet. Az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló 2020. január 22-i hatállyal módosított BM rendelet eddig is tiltotta az avar és a kerti hulladékok belterületen történő égetését, de a tiltás a központi szabályozás alapján a továbbiakban a külterületen lévő zártkerti ingatlanokra is kiterjed. A módosított helyi rendelet értelmében továbbra is lehet külterületen avart és a kerti hulladékokat égetni a rendeletben szabályozott feltételek mellett.

A paksi települési értéktár bizottság szervezeti és működési szabályzatát is módosították, mivel Bodor Éva, a grémium elnöke lemondott tisztségéről, kilépett a bizottságból Tell Edit, illetve a bizottság tagságát háromról öt főre emelték. A döntés értelmében a bizottság tagjai dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, Kernné Magda Irén, Takács Éva, Takács Gyula és dr. Hanol János, az elnöki pozíciót Takács Gyula tölti be.

Barnabás István az ülésen a Paks Város Önkormányzata 2020. évi közbeszerzési terve napirendi pontnál hozta fel, hogy múlt héten megjelent az országos sajtóban egy cikk, amely arról szólt, hogyan folytak a közbeszerzések, hogyan nyert több milliárd forint értékben építési beruházást egy vállalkozói csoport Pakson. – A bajok gyökere a szabályzatban van, mert olyan döntési mechanizmusokat ír elő, amelyek alapján az ajánlati felhívásokat, ajánlatokról szóló döntéseket manipulálni lehet – fogalmazott. Hozzátette: amíg nem újul meg a szabályzat, addig közbeszerzési ügyekben a PDF semmit nem szavaz meg.

A testület zárt ülésen úgy határozott, hogy a Paks közbiztonságáért díjat dr. Kuti István rendőr ezredesnek, a Paksi Rendőrkapitányság korábbi vezetőjének adományozza az önkormányzat.

Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks

A képviselő-testület márciusi üléséről beszámol a TelePaks Médiacentrum a TelePaks televízió híradójában, pénteken (03.13.) a Testületi tudósítások című magazinban az esti híradó után, valamint a Paksi Hírnök március 20-án megjelenő számában. A testületi ülés felvétele felkerül a telepaks.net oldalra.