Bizonytalan ideig szünetel a kosárlabda-bajnokság

Szűkszavú közleményt adott ki ma délután az Atomerőmű SE férfi kosárlabda-szakosztálya: „Tekintettel a kialakult helyzetre a 2020. március 14-én megrendezendő Atomerőmű SE – Sopron KC NB I/A csoportos mérkőzés az Atomerőmű SE vezetőségének döntése után elmarad. A bajnokság folytatásáról az MKOSZ fog döntést hozni, előreláthatólag kedden.”

A koronavírus-járvány miatt egyre több országban döntöttek úgy, hogy a különböző sporteseményeket bizonytalan ideig szüneteltetik. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a csapatok kérésére leállította a bajnokságot, döntés a jövő héten, kedden (03. 17.) várható a továbbiakról. A kialakult helyzetről Jan Pavlikot, az ASE kosárlabda-szakosztályának vezetőjét és Lóránt Pétert, a Kosárlabdázók Érdekvédelmi Szervezetének elnökét kérdeztük:

Jan Pavlik: Úgy vélem, nem volt más lehetőség, az utóbbi pár hét történései alapján várható volt, és úgy gondolom, jó döntés született. A versenysport a szórakoztatóipar részévé vált, és vannak fontosabb dolgok, mint hogy szombaton vagy szerdán játszunk vagy sem. A külföldi játékosainknak nincs más választásuk, mint maradni, mivel ma éjfélig lehet az USA-ba beutazni. Szóval itt fognak playstationozni, de mindenkinek ki kell bírni – bízom benne – ezt a pár hetet. Hétfőtől újra edzünk, és a keddi MKOSZ ülés alapján döntünk a továbbiakról. Sajnos minden arra utal, hogy a bajnokság törölve lesz, és nemcsak a felnőtteknél, hanem minden korosztályban. Arra nincs precedens, hogy mi lesz a játékosok szerződésével, alapból május végéig van kontraktusuk, majd kiderül, hogy utána kell-e játszaniuk. Mivel pár órája lett csak lefújva, nehéz erről mit mondani. Nehéz volt meghozni a döntést, ma délelőtt az Oroszlány elleni meccset elemeztük, hogy mit csináltunk jól, és mit rosszul, délután pedig már a holnapi Sopron elleni összecsapásra készültünk volna. A másik oldala a dolognak, hogy tudtuk, előbb-utóbb Magyarországra is eljut a koronavírus. Szerintem azok a döntések, amelyeket a kormányok itthon vagy akár a környező országokban hoznak, abszolút rendben vannak, ki kell bírni. Legyen az másfél vagy két hónap.

Lóránt Péter, az ASE játékosa, a két éve alakult Kosárlabdázók Érdekvédelmi Szervezetének elnöke: A járvány kapcsán a csapatkapitányokkal csináltunk egy közös csoportot, hogy könnyebben kommunikáljunk. Hamar meglett a közös álláspont, kijelentettük, hogy vagy mind a 14-en egy álláspontot képviselünk, vagy semmit, nem akartunk megosztóak lenni. Délelőttre összeraktunk egy javaslatot, amit elküldtünk Szalay Ferenc elnök úrnak, aki pozitívan fogadta. Ezután a klubok kezébe került a döntés, mi kiemeltük, hogy ha úgy döntenek, akkor holnap játsszunk, de azt már előre lehetett tudni, hogy szerdán semmiképp sem lesznek mérkőzések. Ezért is álltunk elő a javaslattal, mert ennek a szombati mérkőzésnek nagyobb a kockázata, mint amit nyerni lehet vele. A folytatással kapcsolatban szerintem két lehetőség között választhat keddi ülésén a szövetség. Vagy az azonnali befejezés, vagy a szüneteltetés, ez már a szövetség és a csapatok kezében van. Mi játékosok a szüneteltetést javasoltuk. Nem tudni, hogy meddig fog tartani a járvány, bízunk benne, hogy be tudjuk fejezni, de a legelső az egészség, a család, a hozzátartozók. Ilyen helyzetre még nem volt példa sem Magyarországon, sem a világon, biztos, hogy ebből mindenki sokat fog tanulni minden szempontból. Csak azt tudom mondani, vigyázni kell magunkra.

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com