Tájékoztató a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi intézkedésekről

Bezárnak a paksi óvodák és a bölcsőde március 16-tól – jelentette be Szabó Péter, Paks polgármestere március 14-én sajtótájékoztatón. A kormányrendelet kiadását követően arról is döntés született, hogy visszavonásig bezárják az önkormányzati intézményeket, így a gyógyfürdőt, a tanuszodát, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárat, a Városi Múzeumot és a Csengey Dénes Kulturális Központot. Ma (03.15.) az intézményvezetőkkel történt egyeztetés után ismét tájékoztatott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről a polgármester.

Szabó Péter, Paks polgármestere a sajtótájékoztatón. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Szabó Péter, Paks polgármestere a sajtótájékoztatón. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Megerősítette a március 14-i közlést, miszerint az önkormányzati fenntartásban működő intézmények bezárnak. Az érintett intézményekben dolgozók olyan munkát végeznek, ami nincsen kapcsolatban a látogatókkal, illetve az intézményvezetők döntenek arról, hogy munkatársaik dolgozhatnak-e távmunkában.

A bölcsőde és az óvodák tekintetében a polgármester úgy tájékoztatott, hogy aki semmiképpen nem tudja megoldani gyermeke/gyermekei felügyeletét, jelezze az adott intézményben telefonon, mert szükség esetén az intézményekben biztosítanak gyermekfelügyeletet. A csoportokban arányosan fogják elosztani a gyerekeket, hogy minél kisebb létszámban legyenek együtt, illetve előírás, hogy a gyermekeket az udvaron veszik át az óvodapedagógusok, bölcsődei szakemberek. Az intézményvezetők kötelesek napi minimum négy alkalommal biztosítani takarítást, fertőtlenítést, különös figyelemmel a vizesblokkokra, illetve a gyakran érintett felületekre, például a kilincsekre. Minden intézményben a 60 éven felüli munkavállalók felmentést kapnak a munkavégzés alól, otthon maradhatnak, a munkabérüket kapják. A polgármester kiemelte, kérik, hogy a szülők ma (03.15.) 14-től 19 óráig, illetve március 16-án reggel 7 és 8 óra között telefonon jelezzék az adott intézményben, ha kérik a gyermekfelügyeletet, aminek része az étkeztetés. Ha otthon maradó gyermek étkeztetését sehogyan nem tudja megoldani a szülő, jelezze adott intézménynek, onnan jelzik az önkormányzat felé.

Paksi Bóbita Bölcsőde: 20/944 9437
Paksi Benedek Elek Óvoda Mesevár székhelyintézmény: 20/2344610
Paksi Benedek Elek Óvoda Kishegyi úti tagóvoda: 20/4283723
Paksi Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág tagóvoda: 20/3543448
Paksi Napsugár Óvoda Vörösmarty utcai székhelyintézmény: 20/3674283
Paksi Napsugár Óvoda Munkácsy utcai tagóvoda: 20/5552873
Paksi Napsugár Óvoda Eötvös utcai tagóvoda: 20/5421555
Paksi Napsugár Óvoda Dunakömlődi tagóvoda: 20/3793892

Arról is tájékoztatott a polgármester, hogy a város játszóterein gondoskodnak a játékok időközönkénti fertőtlenítéséről, bátran mehetnek a gyerekek, de kérik, hogy igyekezzenek kerülni a nagyobb csoportok kialakulását.

A Paksi Életfa Idősek Otthonában jelenleg is látogatási tilalom van érvényben. Az intézményvezetővel történt egyeztetésen alapján az a döntés, hogy kizárólag haldoklóhoz mehet be közvetlen hozzátartozó és/vagy egyházi személy. A szociálisan rászorulók étkeztetése kapcsán az a döntés, hogy akik eddig be tudtak járni az ételért, még hétfőn megtehetik, akkor tájékoztatják őket, azt követően viszont minden érintettnek kiszállítják az ételt, ez körülbelül száz főt jelent.

A Paksi Kistérségi Szociális Központ esetében döntés, hogy a hajléktalanok nappali melegedőjét nem zárják be, a megszokott rendben működik tovább, az idősek klubja szünetel, a fogyatékkal élők nappali ellátója szükség esetén biztosít felügyeletet. A házi segítségnyújtás működik, amennyiben egyedül élő segítségre szorul, jelezze a Paksi Kistérségi Szociális Központnál a 75/830-480-as telefonszámon.

Az intézményi egyeztetésen dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója azt a tájékoztatást adta, hogy az egészségügyi alap és szakellátás működik a városban, viszont kérik, hogy akinek nem sürgős, ne vegye igénybe. A receptek felírása telefonon megoldható, működik az eRecept rendszer, illetve a felírt gyógyszereket nemcsak hozzátartozó válthatja ki, csak a TAJ számot kell felmutatni. Ez elsősorban az időseknél fontos, hiszen őket kell leginkább óvni.

Szabó Péter polgármester arra kér mindenkit, hogy segítsék egymást, vigyázzanak magukra, egymásra ebben a helyzetben. Hangsúlyozta, hogy aggodalomra nincs ok, a jelenlegi információik szerint Tolna megyében nincs megbetegedés, továbbra is a megelőzésen van a hangsúly.

Hozzáfűzte, hogy az iskolások étkeztetéséről a fenntartó Klebelsberg Központtal történő egyeztetés után ad tájékoztatást a lakosságnak, várhatóan még a mai nap folyamán.