Tájékoztató a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetről

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos újabb intézkedésekről és a paksi helyzetről tartott sajtótájékoztatót Szabó Péter, Paks polgármestere és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója ma délután (03.16.) a városházán.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Paks polgármestere elsőként az Orbán Viktor miniszterelnök által ma meghozott kormányzati döntésekről tájékoztatott. Arról, hogy a koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, az erről szóló nemzetközi egyeztetések zajlanak, így a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. Ma (03.16.) éjféltől a rendezvényeket is általánosan betiltják, sporteseményeket legfeljebb – ha vállalják a szervezők – zárt kapuk mögött lehet megtartani, de legjobb, ha úgy se – közölte a kormányfő rendelkezését Szabó Péter. Bezárják a szórakozóhelyeket, a mozikat, a kulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivétel az élelmiszerboltok, patikák, drogériák. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az önkormányzatokat kötelezik arra, hogy szervezzék meg az otthon maradó idősek ellátását, gondoskodjanak róluk. – A Paksi Közlekedési Kft. négy autót biztosít sofőrökkel a Paksi Kistérségi Szociális Központnak – mondta a polgármester.

Dr. Bodnár Imre főigazgató az egészségügyi ellátást érintő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által, dr. Kásler Miklós miniszter és dr. Horváth Ildikó államtitkár nevében kiadott, azonnali intézkedések megtételéről szóló közleményről tájékoztatott. Elmondta, a koronavírus-pandémia miatt soron kívül elrendelték, hogy március 16-tól a tervezett egészségügyi ellátást csak akkor végzik el, ha arra sürgős szükség van életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében. Az előjegyzett betegeket folyamatosan tájékoztatják az új helyzetről. Dr. Bodnár Imre arról is tájékoztatott, hogy az egészségügyi ellátást úgy kell átszervezniük, hogy a közvetlen betegellátásban – az orvos, szakdolgozó, egyéb egészségügyi dolgozó és a beteg közötti személyes találkozásban – csak 65 év alattiak vegyenek részt. Kerülniük kell a találkozást az idős kollégákkal, a különféle munkacsoportokban is távkonzultációs kapcsolattartás lesz. Elmondta azt is, hogy alapellátás esetén a munkamegosztás átszervezéséhez a járási járványügyi szakemberek bevonása is kérhető. A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy Pakson a fürdőgyógyászat mától (03.16.), az egynapos sebészet holnaptól (03.17.) nem működik, az endoszkópia pedig szerdától (03.18.) nem üzemel, sürgős esetekben az ellátásra a szekszárdi kórház az illetékes. Fontos tudnivaló, hogy a várókban maximum tíz fő várakozhat, ezért csoportosan történik a betegek intézménybe engedése, változás emellett, hogy röntgenvizsgálat csak légúti betegségek és baleseti események kapcsán készülhet. Az ultrahang-előjegyzéseket lemondták, csak orvosi egyeztetés alapján sürgős esetekben végezhető el ez a vizsgálat. A szemészeti szakellátás szintén szünetel. Dr. Bodnár Imre felhívta a figyelmet, hogy egyes szakrendeléseken részleges rendelés és alacsonyabb betegszám is várható, például a fül-orr-gégészeten, a nőgyógyászaton és a sebészeten.

Az egészségügyi ellátással kapcsolatos változásokat követően Szabó Péter polgármester arról a tényről tájékoztatott, hogy az egyik paksi képviselő olaszországi utazásáról hazaérkezve nem kezdte meg önkéntes házi karanténját. Azt mondta, hogy Barnabás Istvánról, a Momentum, illetve a Paksi Deák Ferenc Egyesület képviselőjéről a napokban kiderült, hogy a koronavírus egyik gócpontjának számító Olaszországban üdült március 7-ig. A képviselő hazatérve senkit sem tájékoztatott az útjáról és egészségi állapotáról, helyette bement dolgozni a munkahelyére, az RHK Kft.-be, valamint részt vett a március 11-i képviselő-testületi ülésen, majd az azt követő sajtótájékoztatón is. Szabó Péter szerint a fentiek alapján a PDF képviselője az Operatív Törzs ajánlását nem vette figyelembe, felelőtlenül viselkedett, magatartásával kockáztatta a város lakóinak egészségét. Paks polgármestere a képviselői mandátumáról való lemondásra szólította fel Barnabás István képviselőt, és azt kérte a testület azon tagjaitól, akik jelen voltak a legutóbbi ülésen, hogy lehetőség szerint vonuljanak önkéntes karanténba. Szabó Péter polgármester, mint vészhelyzet esetén a felelős döntéseket meghozó személy, Szántó Zoltán alpolgármester, mint a polgármester általános helyettese és dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző, mint a polgármesteri döntések végrehajtásét felelős operatív személy, polgármesteri kérésre azért nem vonulnak önkéntes házi karanténba, mert a kialakult helyzet miatt ezáltal leállna a város irányítása, ami beláthatatlan következményekkel járna Paks város egészére nézve – hangzott el a sajtótájékoztatón. Szabó Péter hangsúlyozta, részükről hétfőtől vasárnapig 0-24 óráig elvárt a rendelkezésre állás és a munkavégzés. A polgármester hozzátette, dr. Bodnár Imre főigazgató ugyancsak nem vonul önkéntes karanténba, mivel a betegellátás biztosítása érekében fontos szervezői munkát kell végezzen, de a saját szakrendelésén nem vesz részt.

Szabó Péter polgármester arról is tájékoztatott, hogy az ügyben a Tolna Megyei Kormányhivatal állásfoglalását kérte, a hivatal állásfoglalását saját Facebook-oldalán fogja közzétenni. Azt is elmondta, hogy válságstábot fog felállítani, amelynek tagja lesz a jegyző, a katasztrófavédelem helyi vezetője, a paksi rendőrkapitány és a paksi atomerőmű biztonsági vezetője.