Az MVM Csoport Tálentum díját vette át Menyhei Dávid

Fotó: magánarchívum
Menyhei Dávid. Fotó: magánarchívum

Az MVM Csoport Tálentum díjával ismerték el a Paksi Atomerőmű Radioaktív Hulladékkezelési Osztályának üzemeltetésvezetője, Menyhei Dávid munkáját. A fiatal szakember élen jár az innovációban, újításokban.

Az eredményes munkához meg kell találni a megfelelő hangnemet mindenkivel, és összehangolni a teljes kollektívát, akár egy zenekart – vallja Menyhei Dávid, aki egyike azoknak, akik átvehették az MVM Csoport Tálentuma 2019 díjat.

Dávid gépésztechnikusként végzett az ESZI-ben, majd gépészmérnök diplomát szerzett. Pályafutását egy mérnöki tervezőirodánál kezdte. 2015-ben nyert felvételt a Paksi Atomerőmű Radioaktív Hulladékkezelési Osztályára, ahol üzemeltetésvezetőként a szilárd radioaktív hulladékok kezeléséért felel. – Ez azt jelenti, hogy a primerkörben keletkező összes szilárd radioaktív hulladék kezelését, átmeneti tárolását és végleges formába hozását mi intézzük. Kollégáim a primerkörben gyűjtik, szelektálják, minősítik, kezelik, majd szállítják a keletkező anyagokat az átmeneti tárolóba – mondta, hozzátéve, hogy osztályuk emellett a folyékony hulladékok feldolgozásával is foglalkozik.

Dávid kiemelte, hogy az MVM Csoportban fontos a folyamatos innováció. Ez – úgy tűnik –neki is lételeme, hiszen az elmúlt években rendre előállt különböző újításokkal. Minden bizonnyal ennek köszönhette azt, hogy munkahelyi vezetői jelölték az MVM Csoport Tálentum díjára. Már maga a jelölés is örömmel töltötte el. Az pedig, hogy egyike volt a díjazottaknak, kiváltképpen.

Az elmúlt három évben indult és díjazott volt az atomerőmű Műszaki Alkotói Pályázatán. Koncepcióterveket készített különböző fajta hulladékok kezelésére. Előző munkahelyén tervező mérnökként dolgozott, gyakorlatot szerzett a 3D tervezésben, mesterdiplomája is egy ilyen terv készítéséről szólt. A pályázatra koncepciószinten tervezett a hulladékkezelés másfajta megközelítéséhez berendezéseket. Ezen felül a keletkező hulladékok feldolgozásában és tárolásában is érnek el eredményeket, illetve az átmeneti tárolás kapacitásának fenntartásához az ő ötlete adta az alapot. Elárulta, ha van egy problémakör, azon rengeteget képes gondolkodni annak érdekében, hogy megtalálja a legoptimálisabb és legköltséghatékonyabb megoldást.

A sikerekhez azonban – mint szavaiból kiderült – ez nem elegendő. Szükség van egy támogató csapatra és támogató vezetőkre is. Ez számára jelenleg maximálisan biztosított. Nagyon összetartó a kollektíva, kollégái precízen dolgoznak. – Enélkül nem érhetnénk el ilyen eredményeket. Hiába találok ki elméletben egy újítást, ha a kollégák részéről nincs meg a precíz végrehajtás. Az érdemi munka az övék, én csak az eszmei szerzője vagyok – hangsúlyozta. Azt is elárulta, hogy baráti a kapcsolat közte és munkatársai között. Az eredményes munka érdekében mindegyikükkel igyekszik megtalálni a megfelelő hangnemet. Olyan ez, mint egy zenekar – mondta. – Minden hangszer másként szól, de együtt adják meg azt az ütemet és hangzást, ami majd egy tökéletes zeneművé alakul. Az egyiknek alkalmazkodni kell a másikhoz, mert egy kottából játszunk – összegezte.

Menyhei Dávid neve ismerősen csenghet a sportkedvelők körében is, hiszen – amennyire a munka mellett ideje engedi – személyi edzőként is dolgozik, és tavaly óta csoportos órákat is tart. Világéletében sportolt, számos sportágban kipróbálta magát, de négy éve elköteleződött a testépítés mellett. Két éve öccsével részt vettek a Natural Testépítő Európa-bajnokságon, ahol negyedik helyezést ért el. Álma, hogy eljusson a Natural testépítő olimpiára, amit idén Las Vegasban rendeznek. Munkával kapcsolatos terveiről azt mondta, szeretne folyamatosan jó teljesítményt nyújtani, és ha lehetősége adódik, a ranglétrán is feljebb jutni.