Megnyílnak a szakrendelések, szigorodnak a biztonsági szabályok

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A május 4-én életbe lépett új járványvédelmi szakaszhoz kapcsolódó egészségügyi változásokról tartott sajtótájékoztatót Szabó Péter, Paks polgármestere és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója.

Szabó Péter polgármester bejelentette, hogy az Életfa Idősek Otthonában a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya által végzett újabb vizsgálat során ismét azt állapították meg, hogy higiéniás viszonyok kimagaslóak az otthonban, a szakemberek a jelenlegi járványügyi helyzetnek megfelelően, magas színvonalon dolgoznak. Szabó Péter köszönetet mondott az intézmény dolgozóinak és orvosának, dr. Farkas Edinának.

– Részben enyhítést, részben szigorítást tartalmaz a május 4-én életbe lépett új szabályozás – kezdte tájékoztatóját dr. Bodnár Imre. Mostantól nemcsak sürgős szükség esetén lehet igénybe venni az orvosi ellátást, hanem akkor is, amikor távkonzultációval nem oldható meg a beteg problémája. Az orvos – a szigorított egészségügyi és járványügyi szabályok mentén – berendelheti a beteget az alap- és szakellátásban is. Az alapellátásban továbbra is telefonon kell keresni a háziorvost, aki tanácsokat ad, gyógyszert ír fel, ha kell, megismétli a távkonzultációt, és ha ez nem elég, időpontra berendeli a beteget. Fontos, hogy egy órán belül négy páciensnél több ne legyen a rendelőben. Ezekben az esetekben is tartani kell a másfél méter védőtávolságot, biztosítani a kézfertőtlenítés lehetőségét, és a páciensek testhőmérsékletének mérését. Járványügyi kérdőívet csak koronavírus-fertőzés gyanúja esetén töltetnek ki a háziorvosok. A szakellátásban is berendelheti az orvos a beteget, amennyiben a telefonos konzultáció alapján ezt indokoltnak tartja. A diagnosztikai vizsgálatok rendje ettől eltér. A laborba eddig is viszonylag egyszerűen be lehetett jutni, továbbra is egyszerre öt beteg tartózkodhat a váróban. Röntgenvizsgálatra csak időpontra érkezhetnek a páciensek, óránként négyen. Dr. Bodnár Imre arról is tájékoztatott, hogy mind az alap- mind a szakellátásban az a cél, hogy minimalizálják a közvetlen találkozások számát. A rendelőintézet épületébe az eddigieknél is szigorúbb feltételekkel – testhőmérséklet-mérés, kézfertőtlenítés, járványügyi kérdőív kitöltése – lehet belépni. A főigazgató hangsúlyozta, hogy kötelező a szájmaszk viselése, akinek nincs, annak az önkormányzat jóvoltából tudnak adni. Újra indulnak az ultrahangvizsgálatok, ahova csak orvos kérhet időpontot a páciensének. Egyszeri negatív koronavírusteszt szükséges ultrahangvizsgálat esetén, bizonyos vizsgálatok, beavatkozások igénybevételéhez a fül-orr-gégészeten, a gasztroenterológián és a fogászaton, valamint az egynapos sebészeten, utóbbit várhatóan május végén indítják újra. A főigazgató elmondta, hogy az ellátásokhoz szükséges PCR-tesztet a háziorvos kezdeményezi, úgy, mint koronavírus-fertőzés gyanúja esetén. A kérőlapot elküldi az illetékes hatóságoknak, ezt követően érkezik a teszt levételére specializálódott mentőautó a beteg otthonához. Szinte minden szakrendelés elindul limitált betegszámmal, a szabályok maximális betartásával. A kardiológián már most elkezdik a betegek berendelését, a szemészet szakrendelés viszont még egy hétig nem működik – mondta dr. Bodnár Imre, hozzátéve, hogy az eddigi korlátozásokat a betegek fegyelmezetten viselték.