Az ASE-nak kellett volna kapni a kupaindulást

A kép illusztráció. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A kép illusztráció. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Elnökségi ülést tartott május 4-én a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége. Döntöttek többek között a bajnoki rajt várható időpontjáról, a középszakaszról és a nemzetközi kupákban való indulásról is. A március közepén lezárt 2019/2020-as pontvadászatban nem hirdettek bajnokot, az Atomerőmű SE csapata 21 forduló után 14 győzelemmel és hét vereséggel a harmadik helyen állt a Falco és a Körmend mögött. Tóth Jánost, az Atomerőmű SE kosárlabda-szakosztályának elnökét az MKOSZ döntéseiről kérdeztük.

– A koronavírus-helyzet ismeretében két kezdési dátummal (október 3. és október 31.) kalkulál a szövetség. Mire számít?

– Úgy gondolom, ez nem végső döntés, arra jó, hogy jelen pillanatban erre készülhetnek a csapatok. Előbbi a szokásos kezdési időpont, de ha ez csúszik, nyilván feszítettebb lesz a program. Minden csapat azonos eséllyel indul, a tervezésben okoz némi nehézséget. Nyilván, ahogy a járványról sem tudjuk pontosan, hogyan terjed tovább, úgy ez sem lehet egy kőbe vésett időpont. Adódik a kérdés, hogy mi van, ha 31-én sem lehet elkezdeni a bajnokságot?  Ha elkezdhető a bajnokság október 3-án, akkor a férfiaknál rövidített középszakaszt terveznek kevesebb mérkőzéssel, ha csak a későbbi időpontban indulhat, akkor nem rendeznek a következő szezonban középszakaszt. A rövidített középszakasz azt jelenti, hogy az 1-3. helyezettek, a 4-6. helyezettek, a 7-10. helyezettek, valamint a 11-14. helyezettek játszanak egymással oda-vissza. Kicsit furcsa így szétszabdalva a mezőny, de mindenhez hozzá lehet szokni, ez is mindenkit egyformán érint. Nem tudom, hogy ez mennyire tekinthető véglegesnek. Eleve, amikor bevezették a középszakaszt, nem volt egyértelmű a fogadtatása. Volt, akinek tetszett, volt, akinek kevésbé, de már megszoktuk, működik. Nekem nem tetszik, de gondolom arra törekedtek, hogy azért legyen elég mérkőzés. A szurkolókat ki kell szolgálni, ami középszakasz nélkül már nem megy, hozzászoktak. Próbáltak egy olyan döntést hozni, hogy csökkenjen is a mérkőzésszám, de azért ne drasztikusan.

– A férfiaknál a Falco KC Szombathely a Bajnokok Ligájába nevezhet, míg a Körmend és a Szolnoki Olajbányász – 11 győzelem, 10 vereség, 7. hely a táblázaton – kap lehetőséget a szereplésre a Fiba Europe Cupban. Az elnökség az elmúlt három szezon bajnoki szereplése alapján állította fel a sorrendet a csapatok között. Mi erről a véleménye?

– Szerintem ez egyáltalán nem fair. Erről már korábban is volt vita, presztízs szempontjából mi abban lennénk érdekeltek, hogy megkapjuk ezt a lehetőséget. Azokat a csapatokat kellett volna jelölni, akik ebben a félbeszakadt bajnokságban a megfelelő helyen voltak.

– Van változás a magyar játékoskeretben?

– Változás nem történt, senkit sem küldtünk el. Vannak páran, akik sérülten fejezték be a szezont, és nem tudtak már pályára lépni. Eilingsfeld János és Kalmár Viktor egyáltalán nem játszott, és Horváth Kristóf is csak az utolsó két meccsen került be a keretbe. Nagyban függ az ő állapotuktól, hogy miként alakul a keret, különösen igaz ez Viktorra, az U23-as szabály miatt. Amint lehetőség lesz rá, megkezdjük a csoportos edzéseket, és akkor már meg tudjuk nézni a visszatérőket. Májusban még nem tervezzük, habár az új szabály ezt már nem tiltja. Játékosaink egyénileg dolgoznak, karbantartják magukat, edzésben vannak.