További enyhítések lépnek életbe május 18-tól

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 14-én. Az enyhítésekről és azok helyi vonatkozásairól is tájékoztatott Szabó Péter ma (05.15.) délelőtt.

Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks

A polgármester kiemelte, hogy a 1,5 méter védőtávolságra és a maszk viselésére vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek az egész országban. Az enyhítésekről szólva elmondta, hogy a vendéglátóhelyeken (étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó) már nemcsak a teraszokon lehet vendégforgalom, hanem a belső zárt részeikben is megengedett. Az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, és erre kérik – lehetőség szerint – a vendégeket is, valamint, hogy tartsák be a védőtávolságot egymástól.  További enyhítés, hogy hétfőtől megnyithatják vidéken a játszótereket. Ezzel kapcsolatban Szabó Péter úgy tájékoztatott, hogy a paksi játszótereken fertőtlenítést végeznek a hétvégén, és kéri a lakosságot, hogy csak ezt követően, hétfőtől menjenek a játszóterekre. Az új szabályok szerint a vidéki szállodák és panziók ismét fogadhatnak vendégeket. A május 18-tól életbe lépő enyhítések részleteit a legkésőbb szombatra (05.16.) megjelenő kormányrendeletből ismerhetjük meg, tette hozzzá a polgármester.

Szabó Péter arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy május 18-tól visszaállnak a paksi polgármesteri hivatalban a megszokott munkarendre.  Arra is kitért, hogy az elmúlt két hétben emelkedett a bölcsődei és óvodai ellátás iránti igény. Azok, akik nem tudják tovább biztosítani gyermekük otthoni ellátását, jelezzék igényüket az adott intézményben, Paks két óvodájában és a bölcsődéjében is van kapacitás fogadni gyermekeket, természetesen az érvényben lévő szabályok betartása mellett. A strand megnyitásáról újságírói kérdésre azt mondta, hogy megkezdték a fürdőhely felkészítését a megnyitásra, ezzel párhuzamosan kidolgozzák a fürdőhely-látogatás szabályozását, amint elkészül, tájékoztatja erről és a nyitás időpontjáról is a lakosságot.

A május 14-i Kormányinfón az enyhítések között bejelentették azt is, hogy június 1-től legfeljebb kétszáz főig vidéken és Pest megyében lehet tartani esküvőket, a lakodalmakban az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani. Arról is döntött a kormány, hogy meg lehet tartani a nyári napközis gyermektáborokat, az ottalvós táborokról a hónap végén határoznak a járványügyi helyzet függvényében. Az is elhangzott, hogy június 2-ig nem lesz iskolai oktatás.