Az Európai Unióban termelt áram több mint fele karbonsemleges

Egyre jobban teljesít az Európai Unió a klímabarát villamosenergia-termelés terén. Tavaly a CO₂-mentes termelés megközelítette a 60%-ot.

Az Európai Unió tagállamai egységesen arra törekednek, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását és az egyes iparágakban olyan termelési módokra váltsanak, amelyek ezt a folyamatot pozitívan befolyásolják. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának legnagyobb mértékű csökkentése az Európai Bizottság dekarbonizációs stratégiája szerint a villamosenergia-iparban prognosztizálható. A tagállamok energiapolitikája ehhez alkalmazkodik. Az Európai Unió 28 tagállamában a karbonsemleges villamosenergia-termelés aránya 2019-ben 57 százalék volt. A legnagyobb karbonsemleges villamosenergia-forrás a nukleáris energia volt: a tisztán termelt áram 49 százaléka származott atomerőművekből. A teljes villamosenergia-termelésből a nukleáris energia 28 százalékkal vette ki a részét. Érdekesség, hogy az atomerőművet üzemeltető Magyarország a nukleáris villamosenergia-termelést nem alkalmazó Dániával közel azonos szinten teljesített a karbonsemlegesség arányát illetően, olvasható a paks2.hu honlapon.

Mint írják, környezet- és klímavédelmi szempontból is örömteli, hogy tavaly a Magyarországon megtermelt villamos energia 56 százaléka karbonsemleges forrásból származott, ebből több mint 50 százalékpontnyit a paksi atomerőmű termelt. Ahogyan erről korábban beszámoltunk, idén áprilisban a karbonsemleges villamosenergia-termelés aránya egyes időszakokban megközelítette a 85 százalékot, míg a teljes hónapot vizsgálva ez az arány 70,6 százalék volt.

Az unió tagállamai közül Németországban van a legtöbb szél- és napenergia-kapacitás, ám az időjárásfüggő energiahordozók ingadozó termelése miatt nagyon gyakran fosszilis erőművek gondoskodnak az ellátás folyamatosságáról. Így fordulhat elő az, hogy egy megawattóra villany megtermeléséhez Németországban 2019-ben 40%-kal több CO₂-kibocsátás társult, mint hazánkban. Az Európai Unió 28 tagállamát az egy megawattóra villamos energia megtermeléséhez tartozó CO₂-kibocsátás alapján (a legszennyezőbbel kezdve) sorba állítva tavaly Németország a nem túl előkelő 8. helyet érte el, míg Franciaország – ahol a villamos energia csaknem 70%-át karbonmentes módon atomerőművekben termelik meg – Svédországgal holtversenyben a lista végén foglal helyet. Ők a „legtisztább” termelők, azaz a villamosenergia-termelés során egy megawattórára vetítve ez a két ország bocsátja ki a legkevesebb szén-dioxidot, írják a cikkben.