Nukleáris együttműködési megállapodást köt hazánk Fehéroroszországgal

Nukleáris együttműködésre vonatkozó megállapodást köt Magyarország Fehéroroszországgal. Ennek értelmében az épülő minszki atomerőműben szerezhetnek tapasztalatot a Paks II. atomerőmű majdani üzemeltetői. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek beszélt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteki (06.05.) minszki látogatása alkalmával írják alá a két ország közötti nukleáris együttműködési megállapodást. Mint Szijjártó Péter rámutatott: mindkét ország kiemelt helyet biztosít a nukleáris energia számára saját energiaellátásában.

Fotó: Hárfás Zsolt/atombiztos.blogstar.hu
Fotó: Hárfás Zsolt/atombiztos.blogstar.hu

Egy két reaktorból álló atomerőművet építenek jelenleg Fehéroroszországban, pontosan ugyanazzal a technológiával, amellyel a Paks II. is épül. A fehéroroszok időben előrébb tartanak, jóval korábban kezdték a beruházást, és az idén szeptembertől már áramot termel az újonnan épült atomerőmű. A megállapodás értelmében magyar nukleáris mérnökök és szakértők tudnak majd a már működő belorusz erőműben tapasztalatot szerezni. – Emellett pedig magyar és belorusz, nukleáris energiával foglalkozó vállalatok közös vállalkozásait hozzuk létre annak érdekében, hogy a Paks II. fejlesztésében az itt felgyűlt tapasztalatot minél jobban használni tudjuk – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a magyar mérnökök és nukleáris szakértők számára, akik a Paks II. erőműben fognak majd dolgozni, óriási előnyt jelent, ha egy azonos technológiával épült erőművet látnak működés közben, és ott tudnak gyakorlati tapasztalatokat szerezni.

A nukleáris területre vonatkozó mellett három másik együttműködési megállapodást is köt a két ország. Az egyik a diplomáciai akadémiák közötti együttműködésre vonatkozik, a másik a két exportügynökség között születik, a harmadik pedig azt teszi lehetővé, hogy a fehérorosz baromfifeldolgozó ágazat modernizációját egy magyar vállalat, a Bábolna végezze – mondta Szijjártó Péter az MTI-nek.