Süli János: Az összehangolt fejlesztés a cél

Az együttműködés és a környező településekkel kialakult kiegyensúlyozott viszony bázisán valósul meg a Paks II. projekt – írja a „Pakson építik meg azt a motort, ami az egész régiót hajtja majd” című cikkében a Somogyi Hírlap. A Süli János miniszterrel készült interjúban kiemeli a lap, hogy modellkísérletnek is beillő új, kiemelt fejlesztési térség jött létre a Közép-Duna mentén. A státusz olyan összehangolt fejlesztést vetít előre a települések számára, amely alapjaiban változtathatja meg az itt élők létfeltételeit.

Süli János: a Paks II. beruházás több mint atomerőmű-építés Forrás: Paks II. Zrt.
Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter. Fotó: Paks II. Zrt.

Süli János kiemelte, hogy régóta törekszenek a kiegyensúlyozott viszonyra a térségben. Mint aláhúzta, a segítség mindig elkel. Az atomerőmű korábban a Duna-Mecsek Alapítvány segítségével, majd pedig a jelenleg is működő Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) közreműködésével biztosított pályázat útján vissza nem térítendő forrásokat nyújt bizonyos fejlesztések megvalósításához, illetve pályázati önerő biztosításához. A térségfejlesztési alapítvány 41 település számára biztosított pályázati lehetőséget. A miniszter elmondta, hogy a Paks II. projekt előkészítése kapcsán valamennyi települést végigjárták, és azt tapasztalták, hogy a helyi lakosság egyértelműen támogatja a nemzet beruházását. A 2015. évi fórumsorozat idején merült fel egy új Duna-híd építésének a szükségessége is, amelyre nem a Paks II. projekt miatt van szükség, hanem a térség összehangolt, dinamikus fejlesztésének érdekében.

Ugyanez a cél, azaz az összehangolt fejlesztés a célja az egységes fejlesztési övezet létrehozásának. Az itt fekvő települések részt vehetnek különböző szolgáltatásokban, fontos lesz az ellátáshoz szükséges termékek beszállítása is mintegy 10-12 ezer ember számára. – Ez nemcsak nagy lehetőséget jelent, hanem türelmet is igényel, hiszen egészen más lesz a térségben élni, amikor a nemzet beruházása zajlik. A kétségtelen előnyök mellett nagyobb lesz például a forgalom, hiszen rengeteg árut, építőanyagot kell majd szállítani – emelte ki Süli János. Szavai szerint a nemzeti beruházást összekapcsolják a Duna-völgyi, a mezőföldi és a kiskunsági települések és vállalkozások összehangolt, fenntartható fejlesztésével és együttműködésével. A cél a felzárkóztatás, a hasonló térségi feltételek biztosítása. – A térség lehatárolására azért van szükség, hogy mintegy keretbe foglaljuk a térség fejlesztését, amely a nemzet beruházásával egy időben valósul meg. Nem nőhet a szakadék egy 21. századi technológia és az azt üzemeltetők életfeltételei, valamint a térségben élők életlehetőségei között – mondta a miniszter a Somogyi Hírlapnak. Azt is hozzátette, hogy Paks nem lehet egy oázis a sivatag közepén, hanem inkább egyik mozgatórugója, ösztönzője és segítője a térség fejlesztésének.

A Paks II. beruházásért felelős miniszter úgy tájékoztatott, hogy két hónapon belül ki kell alakítani a működés feltételeit, ami annyit tesz, hogy alakul egy 12 tagú fejlesztési tanács, amelyben az érintett megyék önkormányzatai és a minisztériumok képviseltetik magukat. A munkaszervezet koordinálja a feladatokat, segíti a pályázatokat, és segít az új források bevonásában. Hogy mekkora összegről van, lehet szó, az nincs meghatározva. Mint Süli János a lapot tájékoztatta, ennek feltétele, hogy versenyképes, jó programokat alkossanak. A JETA pályázatainak összege eddig évi 500 millió és 3 milliárd forint között volt, de ennél jelentősebb forrást szeretnének bevonni munkahelyteremtésre, a meglévők megőrzésére, a leszakadó térség visszaiparosítására.

– A nemzeti beruházásban való részvétel komoly lehetőség és kihívás is egyben. Szeretnénk minél jelentősebb magyar részvételt biztosítani. Ehhez fontos az erőforrások koncentrálása, a meglévő vállalkozások felkészítése, erősítése. Nagyon fontos, hogy minél több magyar ember tudjon bekapcsolódni a munkába: vállalkozók és munkavállalók egyaránt. Össze kell hangolni a településfejlesztési terveket is – húzta alá a miniszter. Hozzátette: – Paks II. 21. századi, modern beruházás, amely a térséggel való aktív kölcsönhatásban képes lesz segíteni a régió tartós fejlődési pályára való állítását. El kell érni, hogy jöjjenek új befektetések, legyen modern iparfejlesztés, képzett munkaerő és jó infrastruktúra, hogy beinduljon a régió. Ez is célja a 99 települést magában foglaló új fejlesztési övezet létrehozásának.