Süli János: A biztonság a legfontosabb az erőműépítés során

– Változatlanul a biztonság a legfontosabb az erőműépítés során – mondta Süli János miniszter a Parlamentben tegnap (06.15.), az azonnali kérdések órájában Kocsis-Cake Olivio kérdésére. A Párbeszéd képviselője szerint ugyanis a Paks II. projektben a megfelelő engedélyek nélkül kívánnak hozzáfogni a földmunkákhoz, aminek biztonsági kockázata van.

Süli János miniszter. Paksi Hírnök archív
Süli János miniszter. Paksi Hírnök archív

Süli János, a projektért felelős miniszter válaszában leszögezte, szó nincs erről, minden munkát hatósági engedély birtokában, a biztonság elsődlegessége mellett végeznek. Kifejtette, hogy az Európai Bizottság jóváhagyását követően került sor jogszabály-módosításra. Ez teszi lehetővé, hogy három hónappal azt követően, hogy az épületre vonatkozó tervdokumentációt a létesítésiengedély-kérelem részeként átadták a nukleáris hatóságnak, benyújthatják az előkészítő földmunkákra vonatkozó engedélykérelmet is az Országos Atomenergia Hivatalhoz. – A hatóság hat hónapig tudja párhuzamosan vizsgálni a blokk helyét és tulajdonságait is tartalmazó dokumentációt, illetve a talajelőkészítési munkálatokra vonatkozó kérelmet – részletezte Süli János. Mint aláhúzta, a hatósági követelmények nem enyhültek, és a tervezett lépés a nemzetközi gyakorlattal is teljesen összhangban van. Hozzátette: a talajkitermelést, a talajszilárdítást és a résfalépítést tervezik ebben az ütemben elvégezni, az alaplemez építését a híresztelésekkel ellentétben nem.

Kocsis-Cake Olivio hangot adott véleményének, miszerint Brüsszel jogi és nem műszaki értelemben adott hozzájárulást a munkák elkezdéséhez. Süli János ennek kapcsán kifejtette, egyértelmű az Európai Bizottság állásfoglalása, nincs kettős mérce a jogi és műszaki vonatkozásokat tekintve. Az is tisztázott, hogy mi a hatóság és mi az engedélyes, ez esetben a Paks II. Zrt. felelőssége, hangsúlyozta. – A Paks II. projekt megvalósítása során a biztonság a legfontosabb, a szakmai-műszaki-jogi ügyekben pedig folyamatosan egyeztetünk Brüsszellel. Minden lépésünket a hatályos jogszabályok támasztják alá – fogalmazott a kérdés kapcsán a miniszter.