Elfogadta a megyei közgyűlés a „Tolna109” ciklusprogramot

A veszélyhelyzetet követő első tanácskozásán számos fontos döntést hozott a Tolna Megyei Közgyűlés. A vármegyeházán összegyűlt képviselők egyebek mellett elfogadták a „TOLNA109” ciklusprogramot, marketingtervet fogadtak el, támogatásról döntöttek, és odaítélték az idei megyei kitüntető díjakat is, utóbbit zárt ülésen.

Fotó: A Tolna Megyei Önkormányzat Facebook-oldala
Fotó: A Tolna Megyei Önkormányzat Facebook-oldala

A megyei közgyűlést – mint írják közösségi oldalukon – megtisztelte jelenlétével Süli János miniszter is, aki a Paks II. projekt aktualitásairól adott tájékoztatást. Süli János a paksi beruházás kapcsán kifejtette: a szükséges dokumentációk elkészítése folyamatos, és nemzetközi szakértők bevonására is sor kerül, amivel más projektek tapasztalataira, tanulságaira is rálátást szereznek. Jelenleg több épület – irodaépület, szerelőcsarnok, konyha stb. – építése zajlik, a földmunkához pedig körültekintő módon fognak hozzá; ennek az engedélyeztetése különálló ügy. Gondolnak az Alföldről érkező munkásokra is, ami kapcsán fontos kiemelni a készülő hidat, illetve az ideiglenes szálláslehetőség biztosítását. Nagy hangsúlyt fektetnek a tájékoztatásra, így például az érintett, környező települések polgármestereivel egyeztetnek hamarosan, valamint tájékoztató kiadványt készítenek. Süli János a beszámoló szerint kitért arra is, hogy kiemelten fontos a megnövekedő lakosságszám miatt, hogy a szolgáltató szektor is felkészülten várja a megvalósításban közreműködőket. Végezetül a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanácsról is szót ejtett, amelynek szerepe, hogy felzárkóztassa Pakshoz Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyék környező településeit.

Nagyszabású koncepció került a közgyűlés elé, amelyet a „TOLNA109” ciklusprogram részletez. „Az új ciklus fő feladata a megyét alkotó 109 település valódi egységének megteremtése” – áll a dokumentumban. A program az ötéves önkormányzati ciklus terveit tartalmazza, amely szerint Tolna megye „sok szempontból egyedi, értékeit tekintve különleges és gazdag, adottságai előnyére fordíthatók. Ennek tükrében hisszük, hogy a szervező megyére vár a feladat, a megyei szereplők egységbe hívását, a különböző értékek összegyűjtését, és a meglévő erőforrások összpontosítását illetően. Ezt a missziót jelenti a «TOLNA109 koncepció». A teljességre törekvés jegyében történik a kapcsolatrendszer kiépítése, mellyel párhuzamosan a fejlesztések új lehetőségeinek feltárása is megtörténik. Az ún. «TOP 2» gondos előkészítése vár ránk, mellyel újabb gyarapodást hozhatunk megyénkbe. Folytatni kívánjuk a megye markáns, értékőr szerepének kiteljesítését is, hogy a szakértő munka mellett az ősök hagyatékát is méltó módon kezeljük.” A testület a közösségi oldalon közzétett beszámoló tanúsága szerint támogatta az előterjesztést.