Elindulnak a Napközi Erzsébet-táborok

Elindul a Napközi Erzsébet-táborok sorozat első turnusa július 6-án, amelyet további öt követ majd. A megvalósításra a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. pályázott, szoros együttműködésben a Paks Kistérségi Szociális Központtal. A részletekről Szántó Zoltán alpolgármester és Márkus Zalán, a Kft. ügyvezetője számoltak be sajtótájékoztatón.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Hat héten át, hetente két-két gyermekcsoport táborozik a program keretében két helyszínen, a Csengey Dénes Kulturális Központban (a tábor bázisa), illetve a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában – tájékoztatott Szántó Zoltán, hozzátéve, hogy a pályázati kiírás szerint a pandémiás helyzetre tekintettel legfeljebb húszfős gyermekcsoportot táboroztathatnak egy helyszínen, így a heti két-két csoport nem találkozik egymással. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy előzetesen felmérték az általános iskolákban az igényeket, és a 240 fős létszámkeret betelt, de várólistára még fel lehet iratkozni, akinek van ilyen szándéka, jelezze a Paks Kistérségi Szociális Központban.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy napi négyszeri étkezést biztosítanak a gyermekeknek, valamint, hogy a pályázati kiírás szerint csoportvezetői feladatokat csak pedagógus diplomával rendelkező szakember láthat el, aminek természetesen eleget tesznek, mellettük minden gyermekcsoporthoz rendelnek kísérőket is a kulturális, illetve a szociális központból.

Márkus Zalán, a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy minden héten vannak állandó programok, de mivel vannak gyerekek, akik több turnusra is bejelentkeztek, igyekeztek minden hétre eltérő elemeket is beiktatni. A palettán szerepel többek között kézműves-foglalkozás, sárkányhajózás, gokartozás, zenés foglalkozás, görkorcsolyázás, társasjáték klub és hangszerkészítés újrahasznosítható hulladékból. Foglalkozást tartanak az Atomenergetikai Múzeum munkatársai, illetve ellátogathatnak a táborozók a Paks FM, valamint a TelePaks Médiacentrum Nonprofit Kft. szerkesztőségébe. Minden héten kirándulnak a gyerekek Györkönybe, ahol lovaglásra, lovaskocsikázásra, íjászatra és kézműves-foglalkozásra nyílik lehetőségük.

Szabó Péter polgármester érdeklődésünkre elmondta, nagy öröm, hogy idén is megrendezhetik a táborsorozatot, a gyerekekre színes program, sok élmény vár. Kiemelte, hogy több helyi civilszervezet közreműködik a programokban, amiért köszönet illeti őket.