Mérföldkőhöz érkezett az atomerőmű-beruházás

Benyújtotta a két új blokkra vonatkozó létesítésiengedély-kérelmet a nukleáris hatóságnak a Paks II. Zrt. – A dokumentáció azt támasztja alá, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek – mondta Süli János miniszter, aki a projekt történetének eddigi legjelentősebb lépéséről elsőként a térség polgármestereinek számolt be az Erzsébet Nagy Szállodában tartott tanácskozáson.

Fotó: Babai István/Paksi Hírnök
Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

Ütemterv szerint, azaz 2020. június 30-án benyújtotta a Paks II. Zrt. a két új paksi blokkra vonatkozó létesítésiengedély-kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH). A dokumentáció csaknem háromszázezer oldalt tesz ki – tájékoztatta Süli János a térség polgármestereit és országgyűlési képviselőit a Paksi Társadalmi Tanács (PTT) ülésén. Az OAH visszaigazolása a dokumentáció befogadásáról a fórum közben meg is érkezett, amit Süli János történelmi pillanatnak nevezett.

A paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter emlékeztetett rá, hogy a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200-as 3+ generációs blokkok épülnek Pakson. Ez egy továbbfejlesztett harmadik generációs blokktípus, amelynek tervezésekor nagy hangsúlyt kapott a biztonságnövelés.

Több olyan műszaki megoldást alkalmaznak, ami szintén újdonság a nyomottvizes technológiájú blokkoknál. Ilyen például az utasszállító repülőgép rázuhanásának is ellenálló kettősfalú konténment, az olvadékcsapda, valamint a hidrogénkezelésre szolgáló rekombinátorok – tájékoztatott a miniszter.

Süli János a 47 települést magában foglaló PTT ülésén, majd az azt követő sajtótájékoztatón azt mondta, az OAH-nak átadott dokumentáció azt támasztja alá, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek.

– Az engedélyezési dokumentáció ellenőrzésére a hatóságnak 12 hónap áll rendelkezésére, amit 3 hónappal meghosszabbíthat. Az OAH a bírálatba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül nemzetközi szakértőket is bevon. Az értékelés során a hatóság további adatokat, információt kérhet a projektcégtől – tette hozzá.

Az Európai Bizottság döntése alapján a létesítésiengedély-kérelem benyújtását követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését – tájékoztatott Süli János. Azt mondta, a bírálatra ez esetben három hónapja van az OAH-nak, így az engedélyek birtokában akár 2021 elején megkezdődhetnek a létesítést megelőző terület-előkészítő földmunkák. A főépület építéséhez az engedélyt 2021 őszén kaphatja meg a társaság.

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter. Fotó: Babai István
Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter. Fotó: Babai István

Süli János kitért arra is, hogy folyamatos a munka a felvonulási területen: elkészült a transzformátorállomás, szerkezetkész a megrendelő és a fővállalkozó számára készülő két irodaház, illetve az üzemi konyha és étkező. A két új blokk helyszínének közvetlen szomszédságában hamarosan megkezdik az Erőmű-beruházási Központ kivitelezését is. Jól halad az a terület-előkészítési munka is, amelynek zárásaként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. átadja az új blokkok területét a projektcégnek.

A két új blokk megépítése Süli János szavai szerint komoly lehetőség a térség számára, rengeteg kapcsolódó beruházást generál: utakat, lakásokat, cokat építenek, fejlesztéseket végeznek az egészségügy, az oktatás terén és számos más szolgáltatási területen. A beruházáshoz kapcsolódóan komplex, összehangolt fejlesztési programot valósítanak meg a térség felzárkóztatása érdekében. Süli János a Paks II. projekt jelentőségéről szólva kiemelte: a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások megfizethető áron jussanak klímabarát villamos energiához (az időjárás alakulásától függetlenül) a nap 24 órájában, télen-nyáron.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy 2015-ben, a projekt környezetvédelmi engedélyezése során egy több mint negyvenállomásos fórumsorozatot tartottak a térségben. Annak kedvező tapasztalatai alapján úgy döntöttek, a mostani jelentős állomásnál is felkeresik a környék településeit, hogy az ott élők első kézből kaphassanak tájékoztatást a Paks II. projektről.

Közérthető tájékoztató kiadvány is készült, amelyet a Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó településeken minden háztartásba eljuttatnak. A létesítésiengedély-kérelemről szóló mintegy százoldalas összefoglalót közzéteszik a Paks II. Zrt. honlapján.