Atomerőmű – pandémia 1:0

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Fontos csatát nyertünk az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány ellen, ami világszinten is elég komoly problémákat okoz. Több hónap után kimondhatjuk, hogy az atomerőmű a pandémiát 1:0-ra első körben legyőzte – hangsúlyozta dr. Kovács Antal sajtótájékoztatón július 9-én. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy időben vezettek be minden szükséges intézkedést, így többek között a beléptetés korlátozását, a kontaktusok számának csökkentését, a fertőtlenítés intenzitását és a blokkok üzemeltetéséhez kulcsfontosságú üzemviteli személyzet védelmét.

Az európai atomszervezetek is példaértékűnek találták a paksi atomerőmű pandémiás intézkedéseit – tette hozzá. – Nemzetgazdasági szempontból fontos, hogy az atomerőmű minden helyzetben megfelelően működjön, és biztosítsa a villamosenergia-ellátást az ország és a lakosság számára. Ennek maradéktalanul eleget tudtunk tenni – húzta alá a kommunikációs igazgató.

– Kihívást jelentett számukra, hogy a pandémiás követelményeknek eleget téve bonyolítsuk le a főjavítást, vagy akár az üzem közbeni karbantartást, de ezt is meg tudtuk oldani – tette hozzá. A vállalat kommunikációs igazgatója azt tartja a legnagyobb erényüknek, hogy az elmúlt időszakban is zavartalanul üzemeltették az atomerőművet és minden munkahelyet meg tudtak tartani.

A sajtótájékoztatón a vállalat több munkavállalója is megosztotta az elmúlt időszak rendhagyó szakmai tapasztalatait. Pozitív élményként többen kiemelték a vállalati skype nyújtotta új lehetőségeket, az atomerőmű által biztosított napi étkezést, és arról is beszámoltak, hogy néhány munkaterületen fellendülést hozott a home office. Nehézségként élték meg a munkavállalók a tizenkét órás munkarendre való hirtelen átállást, illetve többen a személyes kontaktusok hiányáról vagy a védőtávolság betartásának nehézségéről tettek említést.

– Minden olyan szervezet, amely tud tanulni a kihívásokból, az erősebb lesz. Az egyik ilyen tapasztalat, hogy megbízhatunk a kollégáinkban, mert nem élnek vissza vele. Időt lehet nyerni azzal is, hogyha az értekezleteket online tartjuk, és egyszerűsíteni lehet a papírmunkát is – sorolta az előnyöket dr. Kovács Antal. – Egy csapat összességében és tételesen vizsgálja a tapasztalatokat, hogy a későbbiekben a normál működésbe is bevezessük a jó példákat. Így vizsgáljuk annak a lehetőségét is, hogy az arra alkalmas munkakörökben heti egy-két alkalommal bevezetjük a home office-t. Ezzel párhuzamosan azt is megállapítottuk, hogy hiányzott a kollégáknak a saját munkaközösségük, ezért mindenképpen meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. Komolyan hiszem, hogy az erőmű ezekkel a tapasztalatokkal ezután jobban tud teljesíteni, mint előtte – összegzett dr. Kovács Antal.