Bemutatkozott Paks új főépítésze

Kirizsné Buják Marianna városi főépítész és Szabó Péter polgármester a sajtótájékoztatón. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Kirizsné Buják Marianna városi főépítész és Szabó Péter polgármester a sajtótájékoztatón. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Komoly kihívás előtt áll a város, hiszen az új atomerőművi blokkok építésével párhuzamosan településünk is fejlődik, változik. Ezért fontos a városi főépítész személye, aki ezt a folyamatot szakemberként a kezében tartja. Úgy vélem, hogy Kirizsné Buják Marianna jól felkészült, képzett szakember, akivel mind az önkormányzat mind a lakosság együtt tud működni – mondta Szabó Péter polgármester azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatkozott Paks új főépítésze. Kirizsné Buják Marianna 2020. július 1-jétől látja el feladatait megbízási szerződés keretében.

Kirizsné Buják Marianna azt mondta, hogy nagy reményekkel néz a feladat elé, bízik benne, hogy közösen olyan munkát tudnak végzeni, ami a város lakosságának megelégedésére is szolgál. Elmondta, hogy Pakson született, itt járt gimnáziumba, majd a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karán folytatta, ahol építészmérnök, mérnöktanár, valamint településmérnök főiskolai okleveleket szerzett. Első munkahelye a siklósi önkormányzat volt, ahol építésügyi hatósági ügyintézőként dolgozott, az ott szerzett ismeretek és tapasztalatok jó alapot adtak a további munkájához. Szakmai pályafutását aztán helyi értékvédelmi referensként folytatta a Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Városfejlesztési Főosztályán. 2007-ben költöztek családjával Paksra, az atomerőmben dolgozik az építészeti osztályon. Mindig próbál a lehető legjobban megfelelni az aktuális munkakörének, ezért is végezte el Budapesti Műszaki Egyetemen a nukleáris építmények szakmérnöki képzést. – Nagyon szeretjük Paksot, igazi otthonra lelt itt a családom. Sokat sétálok a városban, figyelem a változásokat, a fejlődését – mondta a főépítész, aki újságírói kérdésekre válaszolva arról is beszélt, hogy Paksnak jó adottságai vannak, bár nincs mindegyik kiaknázva. – A Duna-part adta lehetőségeket ki kellene használni, bár úgy tudom, hogy a városnak vannak ezzel kapcsolatosan tervei. Igazi gyöngyszeme a városnak a Sárgödör tér, melynek megőrzése közös ügyünk éppúgy, mint a többi helyileg védett városrész, épület védelme. Mindehhez azonban szükséges az itt lakók együttműködése, hiszen egy tájidegen anyaghasználat, egy harsány szín, egy kiugró épületrész megbontja az egységet, míg egy átgondolt építés, felújítás értéket teremt – összegzett Kirizsné Buják Marianna. Hozzátette, hogy Makovecz Imre volt paksi főépítész a „jó gazda” szerepben határozta meg a főépítész feladatát, ilyen „jó gazdaként” szeretne dolgozni. Arról is beszélt, hogy az önkormányzat fejlesztési terveiről jelenleg részleges ismeretei vannak. Korábban részt vett az új településközpont tervpályázat bírálatán, illetve a településtervezést érintő lakossági fórumokon. A megismerési munka már zajlik, de még sok mindent át kell tekintenie, ezért egy kis türelmet kér a városvezetéstől és a lakosságtól.

Kirizsné Buják Marianna városi főépítésszel készített hosszabb interjút olvashatnak a Paksi Hírnök augusztus 7-én megjelenő számában.