A dinnye és a kávé a főszereplők a Spájzon

A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com

A Spájz termelők és kreatívok vására – az aktuális járványügyi helyzetre tekintettel ugyan szűkített programelemekkel, de – ismét megnyitja kapuit, tájékoztatott Matus Dóra szervező, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Tolna megye Gyémánt-díjas rendezvénye  keretében ez alkalommal –rendhagyó módon – dupla napot szerveznek, augusztus 22-én Dinnyenap, 23-án pedig Kávénap lesz a Szent István téren 9 és 14 óra között.

Kézműves sajtok, helyi borok, szörpök, lekvárok, mézek, kézműves csokoládék és még sok más finomság landolhat a kosarakban mindkét napon. Keressék szombaton, a Dinnyenapon a dinnyés termékeket a kijelölt Dinnyepontokon, majd látogassanak vissza vasárnap a Kávénapra, ahol a kávés finomságokban merülhetnek el a kijelölt Kávépontokon.

A dinnyés és kávés finomságok mellett, a szombati napon dinnyevásár lesz, míg vasárnap a kávépörkölés rejtelmeibe kalauzolja el a Spájz résztvevőit A Paksi Kávé baristája, és kávékülönlegességek vásárlására is lesz lehetőség.

A Spájz az idei évben, a környezetvédelem jegyében csatlakozik a zacskómentes piacok sorához. Az ökotudatos vásárlás előmozdítása érdekében vigyenek magukkal tárolóedényeket, cserébe a bevásárlótáskát ajándékba adják. A piacra érkező első 100-100 vásárló a Spájz logójával ellátott, újrahasznosított anyagból készült vászonszatyrot vihet haza. A Spájz vendége lesz Tolna megye első hulladékmentes üzletének tulajdonosa is, amely hamarosan megnyitja kapuit Szekszárdon. Tudjon meg mindent a környezettudatos háztartásról Ferenczi Ágnestől, az Öko Spájz hulladékmentes üzlet megálmodójától.

Az Ökocsiga Játszóház ezúttal ingyenes interaktív kalandjátékkal készül a legkisebb spájzolóknak, akik a termelők és kreatívok vásárából elindulva egy több állomásos ismeretterjesztő kalandban vehetnek részt. A játékot teljesítő gyermekek között mindkét napon egy-egy termelői finomságokból összeállított nyereménycsomag talál gazdára.

Az éhes szájakról ezúttal a Beatgrill street food autója gondoskodik, akik többek közt grillezett csirkemellel, grillkolbásszal és húsmentes opcióként grillsajttal készülnek.

Most is lesz nyereményjáték. A Dinnye és a Kávénapon is 14 órakor sorsolnak, a nyertesek helyi termékekből összeállított ajándékcsomagokat kapnak.

A pandémiás helyzetre való tekintettel a termelők a higiéniás szabályok betartásával szájmaszkban, kesztyűben végzik a kiszolgálást, a standoknál kézfertőtlenítőt helyeznek ki. Kérnek mindenkit, hogy figyeljenek egymásra szájmaszk viseletével, a védőtávolság betartásával.

A rendezvény kiemelt támogatói Paks Város Önkormányzata, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.