Atomerőmű SE: Megérkeztek a légiósok Paksra

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Ian Baker ez év februárjában, mielőtt beszüntették volna a bajnokságot, a Jászberény színeiben csak két mérkőzésen tudott pályára lépni. A Washington DC-ben született 27 éves, 185 centiméter magas amerikai játékos ezeken a találkozókon 23 pontot, 5,5 lepattanót és 6 gólpasszt átlagolt, az egyik kosárlabdaportál a 21. forduló csapatába is beválasztotta. A New Mexico State egyetemen, később a SouthBay Lakers csapatában is játszott, mielőtt a lengyel Trefl Sopot csapatához igazolt. Az ASE új irányítóját a kosárlabda nélküli hónapokról, Paksra igazolásáról, elvárásairól kérdeztük:

– Új-Mexikóban voltam március közepétől mostanáig. Próbáltam gyakorolni és kondiban tartani magam, de nem volt egyszerű, mert szinte minden tornaterem és sportcsarnok zárva volt. Azért tértem vissza Magyarországra, mert úgy érzem, hogy az itteni bajnokság megfelelő nekem, főleg egy ilyen erős csapatban, mint az ASE. Szeretnék hasonlóan jól szerepelni, mint a Jászberényben, de fontos, hogy csapatként is jól működjünk együtt, és versenyben legyünk a bajnoki kupáért. Amerikai játékostársaim közül Justin Jacksonnal még a gimnáziumi évekből ismerjük egymást, Winston Shepard ellen pedig már játszottam korábban.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Ian Baker. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Kevin Capers a floridai Winter Havenben született 1993. május 2-án, 188 centiméter magas, kettes poszton bevethető játékos. A Lake Wales gimnáziumban, majd a Florida Southern College egyetemi csapatában játszott, ahol 17,7 pontot, 4,3 lepattanót és 3,6 gólpasszt átlagolt. Egyetemi csapatával az NCA A Division II. döntőjében 2015. március 28-án az Indiana gárdáját 77-62-re verték, elhódítva ezzel a kupát. Ezen a mérkőzésen 24 pontot dobott, ezzel a döntő MVP-je lett, és beválogatták a 2015-ös „álomcsapatba”. Profi karrierjét az NBA G-League-ben a Westchester Knicksben kezdte, majd Mexikóba szerződött, ahol a Halcones de Ciudad Obregón csapatával megnyerte a CIBACOPA bajnokságot. A 2017/2018-as idényben Romániában a CSU Sibiu, majd a következő szezonban Izlandon az ÍR csapatában lépett pályára. Legutóbb Izraelben a 2014-ben alapított másodosztályú Hapoel Ramat Gan Givatayim BC alkalmazásában állt. Az ASE új játékosát a kosárlabda nélküli hónapokról, Paksra igazolásáról, elvárásairól kérdeztük:

– Dél-Floridában töltöttem az elmúlt hónapokat. Ahol laktam, nem éreztük annyira a COVID–19 okozta gondokat, a családomból és a barátaim közül senki sem lett beteg. Volt belépőm az egyetemre, tudtam edzeni, nem kellett kihagynom, formában tudtam tartani, ezért nem kell újra felépíteni magam. Magyarországról sok mindent nem tudtam, mielőtt ideszerződtem. Régóta ismerem Justin Jacksont, tudtam, hogy játszott itt, vele beszéltem. Elmondta, hogy az ASE egy jó csapat, és akár a bajnokságot is megnyerhetjük, ezért szerződtem ide. Az első meccsünkön a Vasas ellen Ian rengeteget passzolt, tetszett amit láttam. Olyan játékstílust képvisel a csapatunk, ami számomra nem idegen, az egyetemen is hasonló játékot játszottunk. Akkor lennék elégedett, ha végig a bajnoki címért versenyeznénk.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Kevin Capers. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Winston Shepard a Texas állambeli Houstonban született 1993. szeptember 22-én, 203 centiméter magas, 95 kilogramm súlyú erőcsatár. A nevadai Findlay Prep középiskolába járt, melyet kosárlabdaprogramja miatt kosárlabdagyárként is hívtak, nagyon sok NB A-s és első ligás játékos került ki onnan. Ezután a San Diego State egyetemi csapatában játszott, majd Magyarországon kezdte meg profi karrierjét. Később megfordult a G ligás Santa Cruz Warrirosnál, Új-Zélandon a Canterbury Ramsnél, és Izraelben az első ligás Maccabi Ashdod csapatánál (a 2019/2020-as idényben itt pattogtatott az ASE egykori játékosa Ladontae Henton is). Legutóbb Mexikóban, a Rayos de Hermosillo alkalmazásában állt. Az ASE új játékosát a kosárlabda nélküli hónapokról, Paksra igazolásáról, elvárásairól kérdeztük:

– Most visszahozott a sors Magyarországra, nagyon jó emlékeim vannak a 2016/2017-es bajnokságról. Kupát, bajnokságot nyertünk, MVP lettem, nagyon jó szezon volt. Az elmúlt hónapokat Texasban töltöttem, ahol a legrosszabb volt a koronavírus miatt a helyzet. A családommal voltam, sokat edzettem, rengeteg vitamint beszedtem. Amerikai játékostársaim közül Justin Jackson és Ian Baker ellen már játszottam korábban. Hogy mit hoz ez az év? Nem tervezek. Minden naphoz úgy állok hozzá, hogy a maximumot tudjam nyújtani. Rengeteget dolgozom, úgy gondolom, hogy a tehetségem is megvan a kosárlabdához, remélem, hogy itt is a legjobbat tudom kihozni magamból.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Winston Shepard. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Justin Jackson Floridában, Cocoa Beach-en született 1990. október 13-án, a 204 centiméter magas, 104 kilogramm súlyú sportoló négyes és ötös poszton is bevethető játékos. Ohioban, a Cincinatti egyetemen a Cincinnati Bearcats játékosa volt, profikarrierjét 2014-ben, az NBA G ligás Texas Legends-ben kezdte. Európába 2015-ben jött át, a finn első ligás Bisons Loimaa szerződtette. Ezután a lengyel Czarni Slupsk, majd a görög Aris Thessaloniki jött. A következő állomása az izraeli Maccabi Kiryat Motzkin volt, aztán a Rieker Komárno mezét öltötte magára. Tett egy kitérőt a Fülöp-szigetekre a Magnolia Hotshots csapatához, ahonnan újra Európába vezetett az útja, a 2018/2019-es idényben a ciprusi APOEL-hez került. A 2019/2020-as szezon elején Trey Porter helyére igazolt a Gesztenyés útra, a „csonkaszezonban” a liga második legjobb blokkoló játékosa volt. Tizennyolc mérkőzésen lépett pályára piros-kékben, 7,8 pontot és 6,4 lepattanót szerzett, 1,3 gólpasszt átlagolt, 14-es VAL mutatóval. Justint a kosárlabda nélküli hónapokról, visszatéréséről kérdeztük:

– Floridában töltöttem az elmúlt közel öt hónapot. Nagyon rossz volt a helyzet a COVID–19 miatt, volt, hogy egy nap alatt tizenötezren betegedtek meg. Sok mindent nem tudtam csinálni, minden zárva volt, próbáltam annyit edzeni, amennyit lehet, de korlátozottak voltak a lehetőségek. A szerződtetésem előtt kölcsönösen kerestük egymást, beszéltem az edzővel is, úgy gondolom, hogy szüksége van a csapatnak egy olyan típusú játékosra, mint én. Furcsa szituáció, hogy amerikai játékostársaim közül mindenkit ismerek. Kevint kisgyerekkora óta, Ian és Winston ellen pedig még a gimis éveimben játszottam.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Justin Jackson. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök