Kezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése

Jó ütemben halad az új atomerőművi blokkok építési-szerelési bázisán készülő épületek kivitelezése. Három létesítmény – két irodaépület és egy konyha-étterem – építése a befejezéshez közeledik, az Erőmű-beruházási Központ kivitelezése pedig rövidesen elkezdődik.

Több mint négyszáz engedéllyel rendelkezik a Paks II. projekt, elkezdődött a legösszetettebb eljárás, a létesítési engedélyezés. Ezzel párhuzamosan kivitelezési munkákat is végeznek a Paks II. projektben: az építési-szerelési bázison jó ütemben halad az építkezés, az új blokkok építési helyszínén pedig a területelőkészítő munka.

Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint rövidesen elkészül a háromszintes, 800 négyzetméter alapterületű fővállalkozói irodaház, amelyben az irányító személyzet irodái mellett tárgyalók és konferenciatermek kapnak helyet. Befejezéshez közel a 880 négyzetméter alapterületű, négyszintes megrendelői irodaépület és az egyszintes, 860 négyzetméteres konyha-étterem is.

Fővállalkozói és megrendelői irodaépület. Fotó: Paks II. Zrt.
Fővállalkozói és megrendelői irodaépület. Fotó: Paks II. Zrt.

A fővállalkozói irodaépületben a szellőzőrendszer és fűtési gerincvezetékek, valamint a villamos hálózat kiépítését végzik, a földszinten a gipszkarton válaszfalakat szerelik, festik. A megrendelői irodaházban a lépcsőházi kőműves munkákat és válaszfal építését végzi a KÉSZ Csoport.

A West Hungária Bau Kft. szakemberei rövidesen megkezdik az Erőmű-beruházási Központ építését az új blokkok telephelyén. A 300 fő befogadására alkalmas 3.553 négyzetméteres, kétszintes konténer irodaházban a Paks II. Zrt. munkatársai dolgoznak majd.

Mittler István elmondta, hogy az Országos Atomenergia Hivatal kiadta az acél- és betonacél-összeszerelő műhely és fémáruraktár építési engedélyét. Az egymás szomszédságában épülő bruttó 11.400 és 3.600 négyzetméter alapterületű, egyszintes ipari épületek egyikében, a műhelyépületben szerkezeti acélok megmunkálása, acélszerkezetek előszerelése, acélszerkezeti elemek gyártása fog zajlani. A raktárépületben pedig az üzemben használt alapanyagok tárolása és a legyártott termékek raktározása történik majd. Építési engedélyt kapott továbbá a létesítendő betonkeverő üzem vezénylőépülete és betonvizsgáló laboratórium is.

Munkagépek dolgoznak nemcsak az építési-szerelési bázison, hanem az új blokkok építési területén is – mondta a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. A terület előkészítését a két társaság között megkötött együttműködési megállapodások keretében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. végzi. A terület előkészítése igen összetett feladat, magában foglalja a Paks I. üzemeltetését szolgáló üzemi rendszerek kiváltását, a régi rendszerek megszüntetését, az épületek, utak bontását, a terület függetlenítése miatt kiváltandó építmények pótlását, illetve a Paks II. projekt megvalósításához szükséges közműigényeket kielégítő csatlakozási pontok biztosítását.

(X)