Változások a paksi egészségügyi ellátásban

Újabb változások léptek életbe a Paksi Gyógyászati Központban: a belgyógyászati szakrendelés átmenetileg szünetel, naponta legfeljebb ötven beteget tudnak fogadni a laboratóriumban, és továbbra is zárva marad a gyógyfürdő részleg. A részletekről Szabó Péter, Paks polgármestere és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója tájékoztattak.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A sajtótájékoztatón elhangzott: számítottak arra, hogy a koronavírus-járvány második hullámában újabb óvintézkedéseket kell bevezetni az egészségügyben. A mostaniakat az indokolja, hogy humánerőforrást kell biztosítani a Tolna Megyei Balassa János Kórház számára, amely kiemelt szerepet tölt be a járvány felszámolásában.

– A Tolna Megyei Kormányhivatal illetékes szakemberei megállapították, hogy szükséges humánerőforrás átvezénylése a megyei kórházba, ami több egészségügyi intézményt, a dombóvárit, a bonyhádit és a paksit is érinti – tájékoztatott dr. Bodnár Imre. A Paksi Gyógyászati Közpopnt főigazgatója azt is elmondta, hogy intézményükből öt segédápolót és négy szakasszisztenst irányítottak át kórházi munkavégzésre, a segédápolói feladatokra a gyógyfürdő dolgozóit, mivel a létesítmény zárva tart.

A főigazgató azt is elmondta, hogy a humánerőforrás átcsoportosítása miatt korlátozásokat kell bevezetni a laboratóriumban. – Kintről érkező beteget naponta legfeljebb ötvenet tudunk fogadni, a házon belüli sürgős vérvételeket ezen felül elvégezzük, illetve ütemezetten tudunk fogadni településeken levett mintákat, naponta maximum húszat. Laboratóriumi vizsgálatot október 12-től csak időpont-egyeztetéssel lehet igénybe venni. A lakosok hétfőtől a 75/830-729 és a 20/8830-729-es telefonszámokon, 9 és 12 óra, valamint 13 és 14 óra között jelentkezhetnek be – összegzett dr. Bodnár Imre.

A kormányhivatal arról is határozott, hogy szakorvost is biztosítani kell a kórháznak, így dr. Hoffmann Erzsébet belgyógyász október 6-tól ott folytatja a munkát. Lejelentették az ÁNTSZ-nek, hogy így ettől az időponttól nincs belgyógyászati szakrendelés Pakson, a szervezet jelöli majd ki, hova kell menniük a lakosoknak, ha belgyógyászati ellátásra van szükségük, ez valószínűleg a szekszárdi kórház lesz, tudtuk meg.

Egyelőre nem tudják, mikor áll vissza az eredeti rend, de elsődleges az egészségügyi válsághelyzet felszámolása, hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, továbbra is fontos, hogy a paksi ellátás jól működjön, de számítani kell arra, hogyha ismét növekszik az ellátandó betegek száma, akkor további szakdolgozókat és orvosokat is érinthet a munkaerő-átcsoportosítás.