Jó lenne már versenyezni, nem csak edzeni

Március közepén még bizakodtak, hogy hamar normalizálódik a helyzet, de nem így történt, az elmúlt hónapokban sorra maradtak el a dzsúdóversenyek. A tervek szerint a Tokiói olimpiát 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg, ami még nagyon messze van, de folyamatosan készülni kell rá. Az ASE olimpiai reménységeit, Pupp Rékát és Cirjenics Miklóst arról kérdeztük, mi motiválja őket, milyen munkát tudnak végezni ilyen szigorú járványügyi előírások mellett.

Pupp Réka: Mint mindenkinek nekem is nehéz ez a helyzet, az tart tűzben, ha versenyzünk, akár kéthetente, vagy hetente is. Az idén február óta egyszer voltam versenyen (Besztercebányán ezüstérem a szerk.), és azon sem volt az az igazi nagy versenyhangulat. Sajnos most „csak” a hosszú távú célokat tudom szem előtt tartani, hogy jövőre ott tudjak lenni az olimpián. Nehéz úgy tervezni, hogy nem tudunk semmi biztosat, de csináljuk a saját programunkat. A szövetség minden hónapban próbál tábort szervezni, hogy a válogatott is együtt legyen. Október elején edzőtábor lesz Tatán, a hónap végén pedig Budapest szeretné megrendezni az első Grand Slam tornát a járvány kezdete óta. Remélem, megvalósul, mert már nagyon hiányzik a versenyzés. Most itthon edzek a legtöbbet, van futás, kondi, technikázás, de a dzsúdóé a főszerep. Van pár fiatal fiú, akik hasonló súlyúak, mint én, velük szoktam edzeni.

Cirjenics Miklós: Mindenkinek nehéz időszak ez, a bizonytalanság a dzsúdóban kihat a kvalifikációs rendszerre, versenyekre. A lehetőségekhez képest igyekszem motivált maradni, és az edzéseket maradéktalanul elvégezni, mert a cél adott, jelen állás szerint megrendezik az olimpiát, és ott akarok lenni. A Nemzetközi Judo Szövetség bejelentett pár versenyt amit szeretnének megrendezni, többek között a budapesti Grand Slamet. Hogy ezekből mennyi valósul meg, az majd kiderül, mindenesetre úgy készülünk, hogy lesz verseny. Háromhetes kényszerpihenő után most visszatérek a központi munkába, ahol fokozatosan kapcsolódok be az edzésekbe. Tizenöt-húszfős csapattal készülök, valamint a keretedzéseken és az edzőtáborokban ennek a létszámnak a többszörösével van lehetőségem együtt edzeni.

A kép illusztráció. Fotó: paks.hu