Újfajta fűtőelemet kap a paksi atomerőmű

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel

Még idén megérkezik Paksra a TVEL által kifejlesztett új üzemanyag, amely a paksi atomerőmű működésének műszaki és gazdasági paramétereire is kedvezően hat. A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. befejezte a paksi atomerőmű VVER-440-es reaktoraiban használt nukleáris üzemanyag új, módosított változatának fejlesztését, az erről szóló dokumentációt átadták a megrendelőnek a nemzeti atomenergetikai hatósággal való engedélyeztetésre – áll a Roszatom, az orosz atomenergetikai konszern közleményében.

A TVEL Rt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2017 végén írták alá az új üzemanyag kifejlesztéséről a mérnöki szolgáltatási szerződést. Az új, módosított üzemanyag első szállítmánya a közeljövőben érkezik a paksi atomerőműbe. A VVER-440 típusú reaktorok számára készült második generációs nukleáris üzemanyag új, módosított változata optimalizálja az urántöltet és a moderátorként szolgáló víz arányát a reaktor aktív zónájában, ami kedvezően hat majd az erőmű működtetésének műszaki és gazdasági paramétereire – ismerteti a Roszatom.

Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke a közleményben hangsúlyozta, hogy a TVEL üzemanyaggyártó vállalatot és a Paksi Atomerőművet többéves partneri együttműködés és sikeresen megvalósított projektek sora köti össze. Azzal, hogy a paksi atomerőmű négy blokkjában az új, módosított üzemanyagot kezdik el alkalmazni, lehetővé válik a működtetés során használt üzemanyag-kazetták mennyiségének csökkentése, ami megtakarítást eredményez.

A paksi atomerőmű négy blokkját 1982 és 1987 között állították üzembe. Jelenleg ez az egyetlen olyan VVER-440 típusú reaktorokkal működő atomerőmű a világon, amely 15 hónapra megnövelt üzemanyagciklussal működik. Az atomerőmű évente 15 milliárd kilowattóra villamos energiát termel. Az üzemanyagciklus meghosszabbításának projektje 2018-ban elnyerte a Minőség és Innováció (Quality Innovation Award) európai versenyen nagyvállalati kategóriában az innovációs díjat. A projekt megvalósításában az orosz atomenergetikai ipar képviselői is segítették a magyar atomenergetikai ipari szakembereket – írják a közleményben.

A Roszatomhoz tartozó TVEL az oroszországi atomerőművek kizárólagos üzemanyag-beszállítója, emellett a világ 13 országának 73 energiatermelő reaktorát látja el nukleáris fűtőanyaggal, illetve 10 ország kísérleti reaktorának is szállít üzemanyagot. Jelenleg a világon minden hatodik reaktor a TVEL üzemanyagát használja.