Hatalmas küzdelemben győzött az ASE

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Két hete a Szolnok ellen győzött hazai pályán az Atomerőmű SE NB I/A férfi kosárlabdacsapata, majd COVID–19 gyanúval karanténba vonult a keret. Azóta nemhogy meccset nem játszottak, de szerdáig (10.21.) az edzéseket sem látogathatták a játékosok. A tíznapos kényszerű kihagyás után sajnos nem mindenki kezdhette el újra a munkát, pozitív lett a vírustesztje Lóránt Péternek, Ian Bakernek, Kovács Ákosnak, valamint Pupp Bencének. Kis Raulnak ugyan negatív lett az eredménye, de kontaktszemély, ezért ő sem léphetett pályára. Az ellenfél, az OSE Lions egy mérkőzést játszott idáig, az első fordulóban hazai pályán 78-70-re nyertek a Sopron ellen.

A vendégek szerezték az első találatot, Eilingsfeld válaszolt rá. Jackson büntetőből, majd a palánk alól volt eredményes, de pillanatok alatt visszajött a meccsbe a vendégcsapat. A negyedik percben Shepard egyenlített, 7-7-et mutatott ekkor az eredményjelző. Felváltva estek a találatok, hol a vendégek, hol az ASE vezetett, volt egy párperces időszak, amikor Valerio Bodon büntetőivel tartotta a lépést a piros-kék társaság. Huszáros hajrával fordítottak a Dzunics-tanítványok, egy perccel a vége előtt Eilingsfeld egalizált, Jackson értékesített két büntetőt, majd a dudaszóra Pajor Dávid beszórt egy triplát, öt ponttal nyerte az első tíz percet az Atom.

A második felvonás Eilingsfeld közelijével indult, egy tripla érkezett válaszul. Nagyon kemény, fizikális küzdelem zajlott a pályán, a vendégek végig faulthatáron, vagy azon belül játszottak. Hullámzott a játék, tartotta előnyét a paksi csapat, A negyed közepén Shepard közelije után 37-31 volt az állás. Sokat rotált Braniszlav Dzunics, volt, amikor az ASE-ban négy 23 éven aluli játékos volt egyszerre a pályán. Ennek ellenére – vagy ezért – sikerült növelni az előnyt, Kalmár Viktor értékesítette büntetőit, Valerio Bodon dobott egyet közelről, Gulyás Milán távolról, 15 pontra hízott az előny, amiből a huszadik perc végére 13 meg is maradt.

Még nem telt el két perc a harmadik negyedből, amikor egy 6-2-es OSE széria után időt kért az ASE. Sikerült rendezni a sorokat, a harmadik perc végére újra tíz pont felett volt a paksi előny. Nagy küzdelem jellemezte a következő perceket, nagyon jól tartotta magát a hazai csapat, sikeresen verték vissza a vendégek felzárkózási kísérleteit. Velkey triplája, majd Jackson duplája után újra tizenöt pontra nőtt az előny, időt kért a vendégcsapat. A hátralévő két és fél perc alatt kihasználta lehetőségeit az Oroszlány, és sokat faragott hátrányából.

Szenzációsan indult a negyedik negyed, Capers, Jackson és Shepard találataival a harmadik perc végére tizenhét pontra növelte előnyét az ASE. Időt kért a vendég, de sokáig nem sokat tudott faragni a hátrányából. A játékrész közepén Shepard büntetői után 84-70-et mutatott az eredményjelző. Ezután hosszú hajrát nyitott az OSE, és fokozatosan dolgozta le a hátrányát. Kezdtek fáradni a paksi játékosok, több lett a hiba, a harminchetedik percben kipontozódott Valerio Bodon Vincent. Egy hatpontos szériával 88-82-re feljöttek a vendégek, időt is kért a paksi csapat. Egy perc volt már csak hátra, amikor Eilingsfeld dobott egy közelit, újra biztonságos előnyt szerezve csapatának. Parázs hangulatban teltek az utolsó másodpercek, két vendégjátékos is kipontozódott, az ASE tartalékosan, hatalmasat küzdve nyerte meg a mérkőzést.

Atomerőmű SE – OSE Lions 90-84 (25-20, 26-18, 20-23, 19-23).
ASE: Shepard 18, Jackson 27/3, Gulyás 3/3, Eilingsfeld 10, Kalmár 2, Capers 12, Pajor 3/3, Valerio Bodon 12, Velkey 3/3.

Braniszlav Dzunics: Szeretnék gratulálni a játékosaimnak, az első félidőben mutattunk valamit a játékból, a másodikra elfáradtunk. A szív és akarat diadala volt a győzelmünk.
Winston Shepard: Valószínüleg így fog kinézni a kosárlabda 2020-ban, egész Európában. Örülök, hogy nyertünk, de tudunk még ennél is jobban játszani.