Célegyenesben a nagyszabású faültetési akció

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a PIP Nonprofit Kft. és Paks Város Önkormányzata a DC Dunakom Zrt. közreműködésével „1000 fát Paksra!” elnevezéssel nagyszabású közterületi és lakossági faültetési programot hirdetett. A pályázat keretében 500 fát közterületre ültetnek ki, 500 fát pedig az előzetes igények alapján a lakosság körében osztanak ki. A lakossági pályázati igények elbírálása és az igénylők kiértesítése megtörtént. A DC Dunakom Zrt. munkatársai az első közterületei fákat ma (11.13.) elültették a Kurcsatov utca melletti zöldfelületen.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy egy mondás szerint a fa a kihívásokra a gyökereivel válaszol. – Talán ezekben a nehéz időkben még inkább figyelmeztet bennünket ez a gondolat arra, hogy szembe nézzünk a természethez és önmagunkhoz való viszonyunkkal. Hogy megértsük a természet porcelánhoz hasonlító érzékenységét és figyelmeztessük magunkat felelősségünkre, az ajándékba kapott világ és természeti értékek iránt. Mindezekért is fogalmazódott meg a gondolat, hogy még idén ültessünk el ezer fát városunkban – fogalmazott, hozzátéve, hogy mindez a közterületi fák ültetésével a mai nappal elkezdődött, és ami még inkább értékessé teszi ezt az akciót, hogy 500 facsemetét a lakosság körében osztanak ki.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A fákat 2020. november 19-én 13 és 18 óra között, valamint november 20-án 8 és 16 óra között vehetik át az érintettek az ASE sportcsarnoka melletti füves területen. Kérik, hogy vigyenek magukkal személyazonosításra alkalmas fényképes igazolványt, senki ne feledkezzen meg a közösségi távolságtartás szabályainak betartásáról, továbbá viseljenek maszkot. A szállítás és az ültetés a pályázó feladata, a fákat kizárólag magánterületen ültethetik el. A gyümölcsfacsemeték átlagos mérete kb. két méter, a földlabdás díszfáké 3,5 méter, ezt az elszállításhoz vegyék figyelembe. Az ültetés helyének meghatározásakor figyelembe kell venni a növények telepítési távolságáról és a növények fenntartásáról rendelkező önkormányzati rendeletet, illetve a területen előforduló esetleges közművezetékeket, közműtárgyakat. A facsemeték tárolását a megjelölt időn túl az önkormányzat nem tudja biztosítani, azokat a fákat, amelyeket nem vesznek át, elültetik Paks valamely közterületén. Aki nem tud a facsemetéért menni a megadott időpontokban, az értesítés hátoldalán található meghatalmazás kitöltésével meg tudja jelölni a fája átvételére jogosult személyt. Igénymódosítás a helyszínen nem lehetséges. További információt a 75/500 532-es telefonszámon lehet kérni.

Szabó Péter kiemelte, hogy az akció által is felelősséget vállalunk városunk környezetének megóvásáért, és szeretnénk megmutatni, hogy a következő évtized legnagyobb nemzeti beruházásából fakadó városi feladatok között jelentős helyet foglal el természeti értékeink védelme, és a város zöldfelületeinek, köztereinek, parkjainak megőrzése, megújítása, bővítése is. – Köszönöm mindazok segítségét, akik részt vesznek az akció sikeres lebonyolításában. Kívánom, hogy ez az ezer fa évtizedeken át jelezze a paksi emberek természet iránti szeretetét, felelősségteljes elköteleződését – húzta alá a polgármester.

Szabó Péter, Paks polgármestere, Gyöngyösi Csaba, a PIP Kft. ügyvezetője és Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter (b.-j.) a közterületi faültetésen. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Szabó Péter, Paks polgármestere, Gyöngyösi Csaba, a PIP Kft. ügyvezetője és Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter (b.-j.) a közterületi faültetésen. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal