Aszódi Attila: Paks a magyar villamos­energia-rendszer szíve

Horváth Kálmán kormánymegbízott meghívására a Tolna Megyei Védelmi Bizottságnak tartott tájékoztatót a Paks II. projekt állásáról dr. Aszódi Attila kormánybiztos. Elmondta, hogy rövid időn belül meg kell érkeznie a telephelyengedélynek és a környezetvédelmi eljárás másodfokú döntésének a határideje is lejár rövidesen. Kitért a brüsszeli döntés kapcsán arra, hogy hat kérdésben folytattak részletes egyeztetést, de mindegyikben megkapták az Európai Bizottság jóváhagyását.

A tervezett beruházás kapcsán azt mondta: érdemi különbség és a védelmi bizottság munkája szempontjából a legfontosabb, hogy az új blokkok 3+ generációsak lesznek dupla falú, hermetikus védőépülettel – egy nagyon robusztus vasbeton épületszerkezet, aminek a benne lévő aktív és passzív biztonsági rendszerekkel együtt garantálja, hogy nagy mennyiségű radioaktív anyag ne tudjon kijutni a környezetbe még komplex üzemzavar esetén sem.

– Az erőmű 800 méteres körén kívül nem lehet szükség sem sürgős, sem kései óvintézkedésekre, ez a katasztrófavédelem munkáját jelentősen leegyszerűsíti – hangsúlyozta Aszódi Attila hozzátéve, hogy a potenciális balesetek potenciális hatásai jóval kisebbek ennél a blokktípusnál, mint a második generációs blokkok esetében.

A kormánybiztos arról is szólt, hogy rövidesen megszülethet a telephelyengedély, és várják a környezetvédelmi engedéllyel kapcsolatos másodfokú döntést is.

Dr. Aszódi Attila hangsúlyozta, hogy a régió, amelynek be kell fogadni ezt a létesítményt, nagyon befogadó. Ez jó bázis arra, hogy az új blokkok felépüljenek. – Tolna megye és a magyar villamosenergia-rendszer szíve jelenleg Paks, és az marad egészen biztosan az évszázad végéig. Ezt a régióban élők tudják és el is ismerik – hangsúlyozta a kormánybiztos.