Érvényben maradnak a szigorú védelmi intézkedések

– További egy hónapig, január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a szigorú intézkedések – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn (12.07.) a közösségi oldalán. Az operatív törzs döntéséről beszámolva azt is elmondta, hogy a szentestét érintő korlátozásokról később döntenek, írta meg az MTI.

Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala.

A miniszterelnök kiemelte, hogy este 8 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom lesz. – Hogy szenteste tehetünk-e kivételt, amit mindannyian szeretnénk, azt majd csak december 21-én dönthetjük el az akkori állapotok ismeretében – közölte. Hozzátette, hogy ugyanakkor nem lesz kivétel december 31-én, vagyis a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani. Hangsúlyozta, hogy a döntést konzultációk előzték meg járványügyi szakemberekkel, tudósokkal, akik egyöntetűen a szigorú intézkedések fenntartását javasolták.

A miniszterelnök megerősítette, hogy a megoldás a vakcina, amely most már belátható távolságban van. Keddtől indul a regisztráció, amelyen keresztül mindenki jelentkezhet, aki be akarja oltatni magát. – Azért dolgozunk, hogy Magyarországon az elsők között juthassunk vakcinához – húzta alá a kormányfő. Elmondta: a kabinet mindenkivel tárgyal, ennek során pedig sem politikai, sem egymással versengő nagy nemzetközi cégek érdekeit nem veszi figyelembe. Csak az számít, hogy a magyarok minél gyorsabban és minél biztonságosabban juthassanak vakcinához.

Kitért a két hete zajló célzott tesztelésekre is. Azt mondta, hogy a múlt héten Magyarország már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozott. Köszönetet mondott az orvosoknak, az ápolóknak és a pedagógusoknak a munkájukért, és mindenkit a járványügyi szabályok betartására kért, írják az MTI-n.