Márciusig érvényben maradnak a jelenlegi szabályok

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 30-án. MTI/Máthé Zoltán
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: MTI/Máthé Zoltán/korábbi felvétel

Március 1-jéig meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtökön (01.28.) online sajtótájékoztatón.

Mint az MTI-n írják, a miniszter a Kormányinfón közölte: a kabinet szerdai (01.27.) ülésén meghallgatta az operatív törzs beszámolóját, és azt állapította meg, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni, kordában tartani a járvány terjedését. A szakértők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy oltás hiányában bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz és még radikálisabb szigorításokhoz vezethetne.

– Ezért a kormány úgy gondolja, hogy a jelenlegi szabályokat fenn kell tartani – mondta. Hozzátette: ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, amelyet saját hatáskörben a kormány 15 napra rendel majd el február 7-én éjféltől, ezt követően pedig az Országgyűlést kéri majd arra, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Gulyás Gergely közölte, hogy a kormány február második felében ismételten megvizsgálja majd a helyzetet. Azt is elmondta, hogy két esetben van lehetőség az enyhítésre: ha a járvány terjedése tovább mérséklődik és még kevesebb lesz az aktív fertőzött, illetve ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina.

/Forrás: MTI/