Gulyás Gergely: 5,5 millió beoltott elérésekor megszűnik a kötelező maszkhasználat

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: koronavirus.gov.hu

Megszűnik a kötelező maszkhasználat ha eléri az 5,5 milliót a koronavírus ellen beoltottak száma – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. Elmondta, hogy főszabályként belső terekben sem lesz szükség maszkot viselni és 5,5 millió beoltott esetén védettségi igazolvány sem kell a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és a strandokra. Hozzátette: az egészségügy területén megmarad a maszkhasználat.

Július 1-jétől az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is hatályba lép, ezt is bejelentette Gulyás Gergely. A zöld útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. Jövő hétfőtől (06.28.) tájékoztató kampány indul, és valamennyi, a zöld kártyával kapcsolatos részletet ismertetnek majd. A kártya három okból állítható majd ki: a betegségen való átesettség, negatív PCR-teszt és védőoltás megléte esetén.

A tárcavezető elmondta: a közúti határátkelőhelyeken a normális rend a legtöbb helyen visszaállt, a belső schengeni határokon Szlovéniába, Szlovákiába, Ausztriába megszűnik a határellenőrzés. Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egészségügyi ellenőrzés már nem lesz, Ukrajna esetében pedig maradnak az eddigi szabályok.

Gulyás Gergely közölte: a védettségi igazolvány használatát fenntartják tömegrendezvények esetén, ilyenek a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek rendezvényei.

A teljes cikk ide kattintva olvaható.