Az egyetemi hallgatókat is oltásra buzdítják

A negyedik hullám közeledtével a még beoltatlan, felsőoktatásban részt vevő hallgatókat és tanárokat is az oltás felvételére biztatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tárca ezzel kapcsolatban ajánlásokat is küldött az intézményeknek.

A kép illusztráció. Fotó: Szaffenauer Ferenc

Az egységes iránymutatás alapján az oktatás normál munkarendben indulhat meg a magyarországi egyetemeken. Fontos, hogy a hallgatók magukat és társaikat is védjék a megbetegedés ellen, és az oltás a leghatásosabb védelem – idézték Schanda Tamást, a minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkárát a tárca MTI-hez hétfőn (08.30.) eljuttatott közleményében.

A felsőoktatási intézményeknek arra kell ösztönözniük hallgatóikat, oktatóikat és munkatársaikat, hogy éljenek a vakcina felvételére széles körben biztosított lehetőségekkel, tették hozzá.

Az ITM konkrét javaslatokkal segíti a felsőoktatási intézményeket a biztonságos tanévkezdésben, írták. Az ajánlás fő céljai a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése, a felsőoktatásban dolgozók és az egyetemi hallgatók védelme a képzés folyamatosságának és az intézményi működés stabilitásának garantálása mellett, húzták alá.

Schanda Tamás szavai szerint az egyetemeken már most is kimagasló mértékű, átlagosan nyolcvan százalékos az átoltottak aránya. – A jelenléti oktatás biztonságát növeli, ha a hiányzó egyötödből is minél többen beoltatják magukat. Az ingyenes védőoltást az egyetemek nem magyar állampolgárságú hallgatói is kérhetik – fűzte hozzá.

Az ajánlás a felsőoktatási intézmények látogatására, a kollégiumok, diákotthonok igénybevételére, a rendezvények megtartására vonatkozó iránymutatást is ad. Az egyetemek feladatainak ellátása, polgárainak biztonsága érdekében a rektorok kötelesek gondoskodni a mindenkori védelmi intézkedések betartásáról – közölték.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)