Segítik a központi ügyeleten dolgozók béremelését

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület. Fotó: Vida Tünde
Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület. Fotó: Vida Tünde

Közel 36 százalékkal megemelte a központi orvosi ügyelet működtetéséhez nyújtott települési hozzájárulását a város önkormányzata, hogy elősegítse az orvosok, ügyeleti dolgozók béremelését. A Paksi Többcélú Társulás tagtelepülései azonos mértékben növelik hozzájárulásukat, amennyiben a képviselő-testületek elfogadják a társulási tanács ajánlását.

A települések lakosságszám alapján fizetnek hozzájárulást, ami havi 67 forintról 91-re emelkedett. A növelést az ügyeletet működtető Emergency Service Kft. ügyvezetője, Rédey József indítványozta, mert az ügyeletet adódó orvosok 50%-os béremelést kértek. A központi ügyelet fenntartási költsége jelentősen emelkedett azzal, hogy a régi rendelőből új helyre költözött, ahol jóval magasabb a bérleti díj.

Az Emergency Service Kft. 2006-tól üzemelteti az ügyeletet, azóta egyszer emelkedett az OEP finanszírozás 4,33%-kal, emlékeztetett a polgármester. Szabó Péter arról tájékoztatott, hogy a paksi ügyeleten a bérek elmaradtak a megyei és országos átlagtól. Elmondta, hogy ezt is figyelembe véve és a cég vezetőjével egyeztetve a társulási tanácsban a tagtelepülések vezetői úgy határoztak, hogy a kért 50%-os emeléshez szükséges összeg felét vállalják.

A mostani emelés eredményeként a társulás havonta valamivel kevesebb, mint 4,5 millió forinttal járul hozzá az ügyelet fenntartásához. Ebből Paksra közel 1,8 millió forint jut az eddigi 1,2 millióval szemben.

Új helyre költöztetik a Tourist info irodát részben azért, mert a mostani bérleti díja nagyon magas, másrészt azért, mert az épületet, amiben működik, a tulajdonos szeretné eladni. A terv az, hogy a Bazársoron három egymás mellett lévő üzlethelyiséget vásárol és újít fel az önkormányzat, hogy továbbra is a turisták által látogatott helyen, a város szívében működtethesse az irodát. Csütörtöki rendkívüli ülésén a testület felhatalmazta a polgármester ennek lebonyolítására. A képviselők hangot adtak annak, hogy a három üzlet felújításával remélhetőleg a Bazársor sem nyújt majd olyan elszomorító látványt, mint most.

A Társadalmi, Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás tagjaként idén 112 millió forint illeti meg Paks városát. A társulás és önkormányzata közötti támogatási alszerződést mostani ülésén hagyta jóvá a képviselő-testület. Eszerint az összeget a Dunakömlőd lévő Hegy utca, a cseresznyési út felújítására és a piactér lefedésére fordítják.

Miután az átalakítás alatt álló DC Dunakom Plusz Kft. ügyvezetője Puskás János kérte felmentését március 11-től, az átalakulással születő jogutód társaság cégbírósági bejegyzése viszont nem történt meg, a város önkormányzata az átmeneti időre dr. Sárosi Józsefet bízta meg a kft. vezetésével. Dr. Sárosi József március 12-től ügyvezetőként áll a cég élén, majd – a testület korábbi döntésével összhangban – a DC Dunakom Városfejlesztő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójaként folytatja munkáját.