Esélyegyenlőségi napot tartottak Pakson

Kávási Brigitta, a Veled is törődünk Egyesület vezetője és Lenkey István, a paksi református gyülekezet lelkésze. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Kávási Brigitta, a Veled is törődünk Egyesület vezetője és Lenkey István, a paksi református gyülekezet lelkésze. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Fontosnak tartjuk, hogy ne csak azokkal törődjünk, ne csak azokra figyeljünk, ne csak azokra essen a reflektorfény, akiket a világ szerencsésnek mond, akikre a figyelem úgyis ráirányul, akik jól tudják képviselni saját magukat és tudják az érdekeiket érvényesíteni, hanem azok az embertársaink is figyelmet kaphassanak, esélyt, szeretetet és tiszteletet, akiknek több támogatásra van szükségük az életben… Hitem szerint valamennyien Isten egyenrangú teremtményei vagyunk – egyebek között ezeket a gondolatokat fogalmazta meg köszöntőjében Lenkey István a paksi református gyülekezet lelkésze az Esélyegyenlőségi napon, amelyet a Paksi Református Egyházközség és a Veled is törődünk Egyesület (VITE) közösen tartott a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Az esten a civil szervezetet vezető Kávási Brigitta is köszöntötte a megjelenteket, valamint köszöntőt mondott Szabó Péter, Paks polgármestere is, akinek szavai szerint az esélyegyenlőség megteremtése nem valamiféle kegy, vagy különös jóindulat gyakorlása a rászorulók felé, hanem alapvető kötelességünk és felelősségünk. – Ezért is tölt el örömmel ez a mai nap, hiszen sokan fognak össze azért, hogy jobb legyen azoknak, akik éhezik és szomjazzák odafigyelésünket, kérik segítségünket, tudásunkat, időnket, anyagi támogatásunkat. Különösen örülök annak, hogy Paks önkormányzata is kiveszi a részét ebből a különösen fontos szolgálatból – fogalmazott.

Műsorral is készültek az Esélyegyenlőségi napra. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Műsorral is készültek az Esélyegyenlőségi napra. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök Gyula/Paksi Hírnök

Az esten fellépett a Gazdag Erzsi általános iskola kórusa, a fogyatékosok nappali ellátója gondozottai és a Főnix Táncstúdió tagjai együtt, valamint a Gördülő tánccsoport interaktív előadása is szerepelt a programban. A rendezvényen tartották a Te mire vágysz? címmel meghirdetett alkotói pályázat eredményhirdetését is, a díjazottakat és díjátadókat a rendezvény védnöke és háziasszonya Barabás Éva szerkesztő-riporter, műsorvezető, az SOS Gyermekfalvak nagykövete szólította színpadra. Az alkotópályázatról külön cikkben számolunk be, amit ide kattintva olvashatnak.

Az Esélyegyenlőségi napot a „Hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés és hátránykompenzáció Pakson” című EFOP pályázati program keretében valósították meg. Ahogy arról korábban írtunk, a konzorciumot a református egyházközség vezeti, szakmai vezetője pedig a VITE elnöke, Kávási Brigitta. A különböző alprojektek és programelemek is szakértő kezekben lesznek, ugyanis a szociális szféra szinte minden szegmenséből vannak együttműködő partnereik, a város pedig vállalta, hogy helyszínt biztosít a programokhoz, bevonja a köznevelési intézményeket, illetve segíti a tájékoztató munkát. Ahogy az esélyegyenlőségi napon is elhangzott, lesznek többek között integrált sportnapok, érzékenyítő és motivációs foglalkozások, táborok, képzés és klubok.