Süli János: A biztonság minden más szempontot megelőz

Süli János a Parlamentben. Fotó: Babai István
Süli János a Parlamentben. Fotó: Babai István

Ez az igazi magyar jövő – mondta az atomerőmű bővítése által biztosítható gazdasági modellről Süli János nem sokkal azután, hogy a kormány többi tagjával együtt az Országgyűlésben letette az esküt. A miniszterek bemutatásakor Orbán Viktor miniszterelnök is azt húzta alá, hogy az atomerőmű bővítése garantálja a rezsicsökkentés megtartását és olcsó áramot a magyar vállalkozások versenyképességének növelésére.

-Csak egy mérce van, az erősödő és jobban teljesítő Magyarország – szögezte le Orbán Viktor pénteken délelőtt a Parlamentben, az új kormány megalakulásakor. A miniszterelnök – mint kifejtette – az ország előtt álló feladatok szerint választotta új minisztereit, akiknek azt mondta, hogy a szellemi, szakmai és politikai vitákat le kell folytatni, a támadásokat állni kell, de a vita soha nem lehet öncélú. – A nemzetet szolgáljuk, de a helyünk Európában van – fűzte hozzá mondván, a miniszterek törekedjenek jó viszonyra az európai országokkal.

Az új kormánynak tizennégy tagja van: Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Nagy István agrárminiszter, Palkovics László nemzeti innovációs és technológiai miniszter lett. Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős, Süli János pedig a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormány munkájában. Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, Trócsányi László az igazságügyi tárcát, Varga Mihály a Pénzügyminisztériumot vezeti.

Orbán Viktor miniszterelnök a miniszterek bemutatásakor azt mondta, Süli Jánosra a továbbiakban is a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős miniszterként számít a kormányban. – Az atomerőmű bővítése elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük a rezsi csökkentést és olcsó energiával növeljük a magyar vállalkozások versenyképességét – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Süli János az eskütételt követően azt mondta, mivel az atomerőmű minden területet érint az oktatástól az egészségügyig, ezért szoros együttműködésre lesz szükség a kormány minden tagjával. Mint kiemelte, e téren bizakodó, hiszen majdnem minden miniszterrel volt már közös szakmai együttműködésük.

A minisztérium munkaszervezete átmenetileg továbbra is Budapesten működik, de a terv változatlanul az, hogy Paksra tevődik át e tekintetben a súlypont – tájékoztatott Süli János. Elmondta, hogy nincs oka rá, ezért személyi és strukturális változásokat nem tervez, ám, ha a térségfejlesztési célkitűzések végrehajtása érdekében többlet munkaerőre lesz szükség. Az államtitkárok jövő kedden tesznek esküt.

A blokkok létesítéséhez kapcsolódó helyszíni munkálatokról azt mondta, várhatóan a 20/10 kilovoltos alállomás és a hálózat építése lesz az első, ami elkezdődik, de a felvonulási területen is rövidesen indul az építkezés. Az ide tervezett nyolcvan épületnek 2020-ra kell elkészülni, mert a főépület kivitelezését akkor szeretnék elkezdeni, részletezte a miniszter.

Arra is kitért, hogy az új blokkok határidőre, 2026-27-re megépülnek, de nem az a cél, hogy arra az időpontra megépüljenek, hanem az, hogy megfelelő minőségben épüljenek meg. A biztonság – mint kiemelte – minden más szempontot megelőz.

Kiemelte: ha Paks II. megépül, lesz olcsó energia, ami a magyar vállalkozások versenyképességét növeli, vonzóvá teszi az országot a befektetők előtt, elősegíti a munkahelyteremtést és a megfelelő bérezést. – Ez az igazi magyar jövő – foglalta össze Süli János miniszter.