Paksi delegáció járt nemzetközi e-mobilitás találkozón

Fotó: Protheus Holding Zrt.
Fotó: Protheus Holding Zrt.

Nemzetközi e-mobilitás workshopon vettek részt Paks Város Önkormányzata és a Protheus Holding Zrt. képviselői Ausztriában, az Energie- und Umweltagentur Niederösterreich (eNu) szervezésében.

A találkozóra az e-mobilitás, az energetika és a városfejlesztés területéről érkeztek szakértők, Magyarország mellett, Ausztriából, Németországból, Szlovákiából és Hollandiából. Előadásokat hallgattak Zwentendorfban a közlekedés és energetika fontosságáról a környezetvédelem kapcsán, Ausztria szén-dioxid mentesítéséről a közlekedési szektor segítségével, Hollandia e-mobilitásának fejlődéséről, Magyarország elektromos jármű töltési helyzetéről, az átfogó magyarországi e-mobilitási stratégiáról és az elektromos autómegosztó rendszerekben rejlő lehetőségekről.

Bejárták az 1970-es években épített zwentendorfi atomerőművet, aminek befejezésénél jártak, amikor egy népszavazás nyomán a parlament alkotmányba foglalta az atomerőművek építésének és beüzemelésének tilalmát. Az erőmű egyetlen kilowattórányi elektromos energiát sem szolgáltatott 2009-ig, azóta pedig naperőműként működik.

Másnap e-mobilitás napon vett részt a küldöttség, ahol több mint 50 elektromos autót, 150 elektromos kerékpárt, motort, scootert és egyéb innovatív környezetbarát hajtású járművet ismerhettek meg, illetve próbálhattak ki.