Lakossági és önkormányzati igények a fórumon

A paksi városháza. Fotó: Babai István/archív

A paksi városháza. Fotó: Babai István/archív

Felháborodottan távozott az érdeklődők nagy része, miután kiderült, hogy annak ellenére, hogy a postaládájukba eljuttatott szórólap szerint a Malomhegyre tervezett fejlesztésről hallhatnak, ez nem szerepelt témaként azon a lakossági fórumon, melyet kedd délutánra hirdetett meg az önkormányzat.

A partnerségi egyeztetésen a településszerkezeti tervvel és a helyi építési szabályzattal kapcsolatban beérkezett 158 lakossági, önkormányzati és egyéb kérés, javaslat volt a téma. Hamar kiderült, hogy a rendezvényre érkezők nagy része nem erre kíváncsi, hanem hogy hány lakás épül majd a Liget utcában, illetve hogy milyen telekkialakításokra nyílik lehetőség a Malomhegyen. Horváth András főépítész többször felhívta a figyelmet arra, hogy az ezekkel a területekkel kapcsolatos fejlesztési tervek nem képezik a fórum témáját, hiszen ezeket kiemelt fejlesztési területekké nyilvánították, ezekkel külön foglalkoznak, de a kérdezők válaszokat vártak. A Liget utcai borkombinát területén elkezdődött beruházással kapcsolatban a főépítész azt mondta, hogy a vállalkozónak jogerős építési engedélye van 63 lakás építésére, szabályosan, jogszerűen kezdett építkezni a kivitelező. A főépítész hangsúlyozta, nincs döntés az ügyben, minden véleményt megvizsgálnak, és majd a képviselő-testület dönt arról, hogy hány lakás épülhet a volt borkombinát területén.

A Malomhegyen élő felszólalók arra lettek volna kíváncsiak, hogy mekkora telkeket lehet majd kialakítani a Prelátus feletti területen, mikor indulhat a fejlesztés, épülhetnek-e társasházak itt. Horváth András azt mondta, hogy a Malomhegyen megteremtették a jogi feltételeket a változásokhoz, de a technikai feltételek nem adottak, a telekkialakítások nem indulhatnak el. Hozzátette: a szabályozási elképzelés szerint a területen nagy méretű telkeken egyharmad annyi lakást lehet majd építeni, mint a városban máshol. Utat, közműveket kell kialakítania annak, aki itt kíván építkezni, a fejlesztés feltétele az is, hogy legyen elkerülő út, a terület terhelését minimálisra akarja csökkenteni a város. De ez és másik féltucatnyi, kiemelt fejlesztési területté nyilvánított városrész a júliusban, ebben a témában meghirdetett lakossági fórum témája volt – hívta fel ismét a figyelmet a főépítész. Egy Öreghegy utcai lakó szerint, ami problémás terület, azt a testület kiveszi a témák közül, hogy a lakosság ne szóljon bele. Azt mondta, hogy szerinte egy lakossági fórum célja, hogy a lakók elmondhassák véleményüket. Szót emeltek az ellen is, hogy a kiemelt területekkel kapcsolatban meghirdetett partnerségi egyeztetési időszak lezárult, csak az ez idő alatt beérkezett véleményeket vizsgálják, így sem a Liget, sem a Malomhegy utcai terület nem lesz már téma.

– Az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően jár el minden esetben, megfelelő módon meg lett hirdetve valamennyi fórum és annak témája, a jelenlegivel kapcsolatos szórólapok nem a városházáról érkeztek a postaládákba. Több mint két év alatt érkeztek be a kérelmek, vannak, amelyek már nem aktuálisak, hiszen többkörös véleményezés van, hosszú a folyamat, időközben lettek egyes területek kiemeltek. Ezeket másik eljárásban tárgyalják, de minden ügyben kikérték a lakosság véleményét – nyilatkozta Szabó Péter polgármester.

A településszerkezeti tervvel és a helyi építési szabályzattal kapcsolatban beérkezett 158 lakossági, önkormányzati és egyéb kérést egyesével ismertette a keddi fórumon Horváth András főépítész, valamint Szabó Árpád építész, és válaszoltak az ezekkel kapcsolatban felmerült valamennyi kérdésre.