Iskolai és óvodai szociális munkások dolgoznak az intézményekben

Három új szakember segíti szeptembertől a Család- és Gyermekjóléti Központ munkáját. A szociális munkások, akiknek száma a jövőben hétre bővül majd, gyermekvédelmi feladatokat látnak el a társulás nevelési-oktatási intézményeiben.

Szinte már megszokott, hogy évről-évre változások történnek a szociális és gyermekjóléti alapellátások terén. Az idén a legjelentősebb, hogy szeptember 1-től iskolai, illetve óvodai szociális munkást kell biztosítani az intézményekben. – A paksi gyermekjóléti központ a járás területén látja el feladatait, hét szakembert szükséges felvennie ahhoz, hogy megfeleljen a törvényi előírásnak – tájékoztatott Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója. Komoly fejlesztésről van szó: a szakemberek az óvodákat, iskolákat felkeresve erősítik a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát, foglalkoznak tanácsadással, segítik a nevelők, tanárok munkáját, minél közvetlenebb kapcsolat kiépítésére törekednek a családokkal. A cél, hogy a preventív jelleg minél hangsúlyosabban jelenjen meg – tette hozzá az igazgató.

Egyelőre három új szakember dolgozik a gyermekjóléti központnál, de a létszám feltöltése és a szakmai feladatok kialakítása folyamatos. A szakemberhiány az egész országra jellemző, most még inkább, hiszen országos szinten 1.400 munkatársra lenne szükség az új állások betöltéséhez.

Borbás László úgy látja, hogy az iskolákban, óvodákban örülnek az új szakembereknek, és bízik abban, hogy ez a szakmai keretek kialakítása után is így marad.

A központ egyik új munkatársa Lacza Márta, aki 2008-ban végezte el a szociális munkás szakot, és több évtizedes, az egészségügyben végzett munkájának mondott búcsút a jelenlegiért. Elmondta, hogy ki szeretné magát próbálni ebben a szakmában, mert úgy érzi, hogy sokkal nagyobb segítséget tud nyújtani a gyerekeknek, mint a felnőtteknek, feladatait nem munkának tekinti, elhivatottságot érez.